Considerat unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei europene, Rembrandt a facut o avere din arta si a cheltuit-o, in timp, tot pe opere de arta.Autoportret ca Sf. Apostol Pavel, 1661 Pe 5 noiembrie, in deschiderea celei de-a treia serii a Colectiei ENCICLOPEDICA, cititorii Cotidianul vor avea la dispozitie un volum dedicat marelui maestru olandez si semnat de Pascal Bonafoux, profesor de istoria artei la Paris. Rembrandt Harmenszoon van Rijn, cunoscut astazi sub numele de Rembrandt, s-a nascut in localitatea olandeza Leiden, in 1606. Avea sa devina inca din tinerete unul dintre cel mai bine cotati pictori ai asa-numitului „secol de aur olandez". Poate cea mai distinctiva trasatura a lucrarilor sale este folosirea luminii si a intunericului, in tehnica de clarobscur, prin care privirea este atrasa de jocul de contraste.

Rembrandt nu se tragea dintr-o familie instarita, tatal sau fiind morar si mama - fiica de brutar, insa parintii sai au insistat ca tinarul sa aiba parte de educatie, asa ca, dupa studii de latina, s-a inscris la 14 ani la Universitatea din Leiden. Cum programa nu il interesa prea mult, s-a lasat de scoala si s-a apucat de arta, fiind primit ca discipol, mai intii, de catre un maestru local, Jacob van Swanenburch, si continuind apoi la Amsterdam cu Pieter Lastman, cunoscut pentru picturile sale pe teme istorice. La numai 22 de ani, Rembrandt se intorcea la Leiden si isi deschidea propriul atelier, unde avea sa-si primeasca primii elevi, printre care s-a aflat si celebrul artist Gerrit Dou.

In 1631, Rembrandt s-a mutat la Amsterdam, iar casatoria cu Saskia van Uylenburgh, verisoara unui faimos negustor de arta, l-a ajutat in cariera, facilitindu-i contactul cu persoane instarite din capitala olandeza, care aveau sa-i comande numeroase lucrari. In ciuda succesului sau artistic, viata de familie a pictorului nu a fost la fel de linistita. In primii sapte ani de casnicie, Saskia a nascut patru copii, dintre care unul singur a supravietuit, ea insasi murind in 1642, la numai 30 de ani. Hendrickje Stoffels, angajata ca menajera in casa lui Rembrandt citiva ani mai tirziu, avea sa-i devina tovarasa de viata si model pentru numeroase tablouri.

Cu toate ca succesul sau ca artist, profesor si negustor ii asigura o existenta decenta, inclinatia catre un stil de viata opulent l-a dus pe Rembrandt la faliment in 1656. Un inventar al colectiei sale de arta si antichitati, scoasa la licitatie in vederea achitarii datoriilor, infatisa gama de interese a pictorului: sculpturi antice, tablouri renascentiste flamande si italiene, obiecte de arta din Extremul Orient, lucrari ale unor contemporani olandezi, arme si armuri. Insa, din pacate, rezultatul licitatiei nu l-a salvat pe Rembrandt de saracie, pictorul murind in 1669, la un an dupa fiul sau, si fiind ingropat intr-un cimitir din Amsterdam, intr-un mormint nemarcat.