Prajiturica Eti Puf contine o multime de aditivi alimenÂtari, insa nu toti stim ce sunt, pentru ca producatorul este foarte secretos. Chiar si asa, specialistul ne spune ca desertul este contraÂindicat unor vaste categorii de co
Prajiturica Eti Puf contine o multime de aditivi alimenÂtari, insa nu toti stim ce sunt, pentru ca producatorul este foarte secretos. Chiar si asa, specialistul ne spune ca desertul este contraÂindicat unor vaste categorii de consumatori. Eti Puf este o prajiturica atragatoare ca aspect si poate convinge repede consumatorul, mai ales prin pretul extrem de atractiv. Dar sa vedem ce cumparam: "Faina de grau, zahar, sirop de glucoza, zahar invertit, ulei vegetal hidrogenat, agent de crestere (gelatina vita), praline, arome (nuca de cocos), sare, amidon, cacao, emulgator(lecitina E 322), aroma identic naturala «artificiala» (vanilie, ciocolata), coÂloranti, agent antimicrobian (acid ascorbic E 300), reÂgulator de aciditate (pirofosfat E 339, acid de sodiu), guma arabica (E 414)". ANALIZA. Profesorul GheÂorÂghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari AlimenÂtare, ne spune despre produsul anaÂlizat ca face parte din categoria celor zaharoase aerate, cu un profil nutritional profund deÂzeÂchilibrat. De asemenea, din analiÂza etichetei rezulta ca prajiturica are un exces de zaharuri cu abÂsorbtie lenta si rapida, care im-prima o incarcatura glicemica ridicata, nociva pentru pancreas. Produsul contine grasimi vegetale hidrogenate, foarte periculoase pentru sanatate. Nu se precizeaza natura colorantilor. Producatorul trebuie sa stie ca aceasta este o inÂcalcare grava a legii etichetarii. Produsul mai contine si o intreaga gama de aditivi alimentari din caÂtegoria emulgatorilor, coÂloÂranÂtiÂlor, regulatorilor de aciditate, inÂgroÂsatorilor s.a. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca are o densitate energetica ridicata. Desertul conÂtine o sursa de gluten. CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor inÂsarcinate si care alapteaza, sufeÂrinzilor de boli cardiovasculare, de dislipidemie, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli hepatorenale, de boli neurologice si neurodegenerative, de cancer. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu avizul medicului. Desertul este interzis suferinzilor de ceÂliachie, din cauza continutului de gluten. cristina.calin@jurnalul.ro
Despre autor: