Prajiturica Eti Puf contine o multime de aditivi alimen­tari, insa nu toti stim ce sunt, pentru ca producatorul este foarte secretos. Chiar si asa, specialistul ne spune ca desertul este contra­indicat unor vaste categorii de consumatori. Eti Puf este o prajiturica atragatoare ca aspect si poate convinge repede consumatorul, mai ales prin pretul extrem de atractiv. Dar sa vedem ce cumparam: "Faina de grau, zahar, sirop de glucoza, zahar invertit, ulei vegetal hidrogenat, agent de crestere (gelatina vita), praline, arome (nuca de cocos), sare, amidon, cacao, emulgator(lecitina E 322), aroma identic naturala «artificiala» (vanilie, ciocolata), co­loranti, agent antimicrobian (acid ascorbic E 300), re­gulator de aciditate (pirofosfat E 339, acid de sodiu), guma arabica (E 414)".   ANALIZA. Profesorul Ghe­or­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimen­tare, ne spune despre produsul ana­lizat ca face parte din categoria celor zaharoase aerate, cu un profil nutritional profund de­ze­chilibrat. De asemenea, din anali­za etichetei rezulta ca prajiturica are un exces de zaharuri cu ab­sorbtie lenta si rapida, care im-prima o incarcatura glicemica ridicata, nociva pentru pancreas. Produsul contine grasimi vegetale hidrogenate, foarte periculoase pentru sanatate. Nu se precizeaza natura colorantilor. Producatorul trebuie sa stie ca aceasta este o in­calcare grava a legii etichetarii. Produsul mai contine si o intreaga gama de aditivi alimentari din ca­tegoria emulgatorilor, co­lo­ran­ti­lor, regulatorilor de aciditate, in­gro­satorilor s.a. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca are o densitate energetica ridicata. Desertul con­tine o sursa de gluten.   CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor in­sarcinate si care alapteaza, sufe­rinzilor de boli cardiovasculare, de dislipidemie, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli hepatorenale, de boli neurologice si neurodegenerative, de cancer. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu avizul medicului. Desertul este interzis suferinzilor de ce­liachie, din cauza continutului de gluten.   cristina.calin@jurnalul.ro