Perspectivele economice tot mai sumbre ale economiei americane, care ar putea sa o indrepte catre o perioada de recesiune, semnalul fiind dat de criza declansata la mijlocul verii de caderea fondurilor ipotecare cu grad ridicat de risc (asa-numitele
Perspectivele economice tot mai sumbre ale economiei americane, care ar putea sa o indrepte catre o perioada de recesiune, semnalul fiind dat de criza declansata la mijlocul verii de caderea fondurilor ipotecare cu grad ridicat de risc (asa-numitele "sub-prime") au determinat, de la inceputul lui septembrie, o depreciere constanta a dolarului.
Trebuie amintit insa ca scaderea dolarului este vazuta cu "ochi buni" de Administratia americana, ea asigurand o reducere a uriasului deficit comercial. In aceste conditii, "atacul" ministrilor de Finante din cele trei tari europene care fac parte din G7, Franta, Italia si Germania, ce au solicitat masuri din partea SUA pentru a stopa deprecierea monedei americane nu au avut sorti de izbanda la recenta intalnire a Grupului, care s-a desfasurat recent la Washington. Conform statisticilor, deficitul comercial american s-a diminuat in trimestrul trei, cu cel mai rapid ritm al ultimilor cinci ani, semn ca schimbarea politicii "dolarului tare" intr-una a "dolarului (mai) slab" are efectele dorite pentru economia SUA.
Paritatea a inceput saptamana cu un nou record, de 1,4347 dolari, insa in sedinta de luni si-au spus cuvantul speculatorii, care si-au marcat rapid profiturile, moneda unica coborand rapid pana la 1,4140 dolari. Urmatoarele trei sedinte au fost ceva mai calme, euro fluctuand intre 1,4170 si 1,4344 dolari, pentru ca vineri sa reinceapa vanzarile agresive de moneda americana, cea europeana atingand, la inchiderea pietelor americane, maximul sau istoric de 1,4393 dolari, mai sus cu aproape 15% fata de sfarsitul anului trecut si 22% comparativ cu data crearii sale la 31 decembrie 1998.
Deprecierea dolarului vine pe fondul cresterii ingrijorarii investitorilor ca Rezerva Federala americana ar putea opera la sfarsitul acestei luni o noua reducere a dobanzii sale de politica monetara, care a fost deja micsorata in septembrie de la 5,25 la 4,75%, dupa ce saptamana trecuta au fost publicati noi indicatori economici din SUA care indica o evolutie negativa.
O noua reducere, de un sfert de punct procentual, ar reduce ecartul dintre dobanzile din SUA si cele din euro-zona la doar 0,50%.
Cum intre moneda verde si metalul galben exista o legatura deosebita, scaderea dolarului, cresterea pretului barilului de petrol la peste 90 de dolari, care va conduce implicit la o intetire a procesului inflationist la nivel global, au provocat temeri in randul investitorilor care au gasit intotdeauna un refugiu in fata riscului in plasamentele in aur.
In consecinta, pe London Bullion Market, pretul unciei de aur a urcat la fixingul de vineri seara la 779,15 dolari fata de 767,50 dolari la cel de joi seara. Pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange, pretul unciei de aur cu livrarea in decembrie a urcat pana la 790 dolari.
Reamintim ca maximul istoric atins de uncia de aur in ianuarie 1980 a fost de 850 dolari, iar specialistii de la Morgan Stanley anticipeaza ca pretul metalului galben ar putea avansa anul viitor la peste 800 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.