Ce poate fi mai evident decat prostul gust, proasta crestere, grobianismul, "taraneala", mizeria unui demnitar al statului care negociaza o "presupusa" spaga in litri de tuica si caltabosi. (Spunem presupusa ca sa nu se incordeze liberalii cu prezumt
Ce poate fi mai evident decat prostul gust, proasta crestere, grobianismul, "taraneala", mizeria unui demnitar al statului care negociaza o "presupusa" spaga in litri de tuica si caltabosi. (Spunem presupusa ca sa nu se incordeze liberalii cu prezumtia de nevinovatie-n protap). Poate daca era coniac fin si trufe ar fi fost mai stimabil.
Trecand insa de partea anecdotica a povestii, curiosi din fire, am incercat sa vedem ce s-a intamplat si de ce nu a scazut PNL.
Prima observatie reiesita din cercetarile calitative este ca DNA devine din ce in ce mai asociata politic. Nu neaparat necredibila, ci doar asociata cu presedintele Traian Basescu. Actiunea de etichetare politica orchestrata de liberali si executata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, prin iesirile sale repetate, raportul CSM, atitudinea mass-media, a salvat PNL de la un dezastru de imagine care il putea aduce intr-o situatie similara cu PNTCD.
Pe de alta parte, electoratul liberal este din ce in ce mai diferit de cel democrat si social-democrat. Electoratul liberal este recuperarea nucleului dur al electoratului Conventiei Democrate din 1996, electorat ce are aprehensiune fata de stanga, reprezentata la inceputul anilor '90 de FSN. Iar acest electorat are memorie si retine ca actualul PD a facut parte integrata din Front. Greu de dizlocat acest electorat, profund ideologizat de dezbaterile politice ale inceputului anilor '90 in care clivajul perceput de acestia era "comunisti si anticomunisti". Chiar daca Romania s-a schimbat, o parte a electoratului a ramas cu traumele inceputului.
In aceeasi ordine de idei, cresterea insemnata in sondaje a Partidului Democrat, partid ale carui actiuni politice sunt deseori lipsite de sens, vlaga si relevanta electorala, se datoreaza exclusiv presedintelui Traian Basescu. Prin sprijinul lui Traian Basescu, PD a reusit sa capteze electorat de la PSD intr-o proportie remarcabila. Nu din electoratul de dreapta a crescut PD, ci din nevoia electoratului traditional de stanga de a avea un "tatuc". Iar cel mai bun "tatuc" este Traian Basescu. Chiar mai bun decat a fost vreodata Ion Iliescu. Si asta mai ales din pricina faptului ca reprezentantul PSD, Mircea Geoana, este perceput ca slab, lipsit de profilul unui om puternic si, pe cale de consecinta, incapabil sa isi apere electoratul, sa-i apere pe cei ce au nevoie de un "tatuc".
***
Daca nu v-ati prins, campania pentru alegerile europarlamentare a inceput. Cutiile de scrisori sunt si vor fi pline cu "copaci morti" scrisi cu scremutele "oferte electorale". Lipsa de inspiratie si expertiza a politicienilor a devenit manifesta. Si va deveni si mai evidenta in emisiunile televizate care vor urma.
Dezbaterile pe temele europene, pe proiectele partidelor se vor transforma in acuze reciproce, dezvaluiri, dosare. Demobilizarea electorala se va instaura.
Cu toate acestea, exista o singura sansa ca populatia sa profite de exercitiul democratic si sa vina la vot - daca Traian Basescu va face o campanie agresiva pentru referendum.
Din pacate, Guvernul, certat cu presedintele, se gandeste sa ne faca un cadou: sa cheltuie mai mult din banii nostri si sa ne puna sa mergem mai mult pe jos facand locuri de votare diferite pentru alegeri si pentru referendum. Vorba unei reclame la tuica: "Foarte Tare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.