Postul de televiziune al Patriarhiei vine pe micile ecrane ale credinciosilor cu o grila de programe de patru ore.



Patriarhul Daniel a inaugurat investitia de circa 300.000 de euro Personalul Trinitas TV era ieri in sfin

Postul de televiziune al Patriarhiei vine pe micile ecrane ale credinciosilor cu o grila de programe de patru ore.

Patriarhul Daniel a inaugurat investitia de circa 300.000 de euro Personalul Trinitas TV era ieri in sfinta zi de duminica, in focul ultimelor pregatiri pentru a doua emisie de la infiintare, prima fiind simbata, de ziua Sfintului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestiului. Dupa doua zile de program special dedicat acestei sarbatori, postul isi va intra de astazi "in piine" cu emisiuni informative si talk-show-uri. In primele luni, televiziunea Patriarhiei va emite doar de la ora 18.00 la 22.00, dintr-o redactie moderna cu sediul chiar in Palatul Patriarhiei si cu dotare tehnica 100% noua. Fondurile necesare functionarii sale vin din bugetul Patriarhiei, deocamdata singura sursa de finantare a Trinitas TV. "Asteptam cu foarte multa bucurie persoane care sa sprijine aceasta activitate", spune pentru Cotidianul preotul iesean Nicolae Dima, directorul Trinitas TV. Infiintarea postului a costat in jur de 250.000-300.000 de euro, potrivit dosarului depus la CNA, arata NewsIn, costurile lunare urmind a se ridica la peste 60.000 de euro, cheltuieli acoperite de tipografia Trinitas si de Centrul Eparhial Iasi.

Programul va cuprinde doua jurnale de stiri, prezentate de Laurentiu Topala, respectiv Cristina Teleanu. "Stirile vor fi in principal din sfera vietii religioase. O componenta importanta o va avea culturalul, apoi socialul, in masura in care are legatura cu Biserica. Economicul ne intereseaza foarte putin, iar politicul deloc", explica preotul Dima. Dupa primul jurnal, de 15 minute, pina la ora 19.00 va urma talk-show-ul "Dialogurile Trinitas", care vor fi realizate de cite o persoana in fiecare zi. Printre moderatori se vor afla preotul Constantin Sturzu, consilier mitropolitan la Iasi, iar acum si patriarhal, Nicolae Hulpoi, redactor-sef la publicatia "Lumina de duminica", Ciprian Olinici, redactor-sef adjunct la Radio Trinitas, si preotul Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si directorul general al Institutului Cultural-Misionar Trinitas. Acesta din urma va modera emisiunea in studioul de la Iasi al Trinitas TV. Invitatii vor fi in mare parte preoti, care vor aborda teme legate de spiritualitate, "probleme de duhovnicie", dupa cum spune parintele Nicolae Dima.

De la 19.00 la 21.00 vor fi mai multe emisiuni, de circa 15 minute. "Calea credintei" va reprezenta o cateheza, mai precis o lectie de religie crestina. In emisiunea sociala "Lumina faptelor bune" se vor prezenta institutiile de asistenta sociala ale Bisericii si oameni care au nevoie de ajutor, iar in "Ctitori si ctitorii", bisericile in constructie. O alta emisiune, ce se va numi "Pasii pelerinului", va prezenta locasuri de cult ce fac parte din patrimoniu, iar in cadrul "Lecturii biblice" se va propune o meditatie asupra unui text religios. Al doilea jurnal de stiri va fi urmat de "Biserica azi", ultima emisiune din program, de tip dezbatere, ce va fi moderata chiar de directorul postului. "Va aborda toate chestiunile de actualitate din viata Bisericii, cu actorii zilei, dar si comentatori", spune preotul Dima. Totodata, in fiecare duminica postul va transmite si o sinteza a stirilor saptaminii, dedicata comunitatii de crestini din strainatate.

Personalul redactiei din Palatul Patriarhiei numara circa 50-60 de angajati. Departamentul tehnic este format din profesionisti, cel redactional avind in mare parte oameni cu studii teologice care se vor califica la locul de munca, desi unii dintre ei mai au experienta si in alte institutii media ale Bisericii, cum ar fi Radio Trinitas sau ziarul "Lumina". Corespondenti nu sint deocamdata, ne spune preotul Nicolae Dima, dar saptamina trecuta, in cadrul Sfintului Sinod, Prea Fericitul Daniel le-a cerut deja episcopilor si mitropolitilor sa pregateasca corespondenti din intreaga tara. Directorul Trinitas TV spune ca redactia nu are un cod deontologic special, ci respecta doar regulile meseriei, enuntind si o parte din misiunea postului: "Tot ceea ce spunem trebuie sa fie creativ si nu destructiv, directia principala fiind fidelitatea fata de mesajul Bisericii".

Parintele Nicolae Dima, pregatindu-se pentru
a doua transmisiune a postului de televiziune
pe care il conduce Cit despre publicitate, preotul Dima anunta ca nu oricine isi va putea face reclama pe Trinitas: "Nu vom avea reclame la alcool si tutun, precum nici reclame care contin nuditate totala - chiar daca nu explicita - sau partiala". Potrivit NewsIn, se estimeaza ca postul de televiziune va cistiga lunar din publicitate, dupa prima jumatate de an de emisie, in jur de 15.000 de euro. Deocamdata, Trinitas TV transmite doar prin satelit si poate fi prins in toata tara, in Balcani si de o parte din tarile occidentale, precum si de Israel. "Avem discutii pentru preluarea si de catre principalii distribuitori de cablu", promite directorul. Trustul media "Basilica", dezvoltat de Prea Fericitul Daniel, mai cuprinde, pe linga proaspat infiintatul Trinitas TV, si postul de radio Trinitas, cotidianul "Lumina" si editia sa "Lumina de duminica", lunarul "Candela Moldovei" si trimestrialul "Teologie si Viata", existind si planuri pentru o agentie de stiri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.