Specialistii vor unele companii la cota BVB
A doua jumatate a anului este cea mai fructuoasa pentru acest domeniuDomeniul constructiilor a luat amploare in Romania si constituie un sector foarte atractiv si pe piata de capital, desi la cota Burs
Specialistii vor unele companii la cota BVB
A doua jumatate a anului este cea mai fructuoasa pentru acest domeniuDomeniul constructiilor a luat amploare in Romania si constituie un sector foarte atractiv si pe piata de capital, desi la cota Bursei singura companie din acest segment este Impact Developer&Contractor S.A., in timp ce pe Rasdaq sunt foarte multe firme din aceasta arie de activitate, care in ultimele luni au avut lichiditate si volum interesante. Evolutia sectorului constructiilor in tara noastra din ultimii ani, in special de la inceputul lui 2007, a intrecut orice previziuni.
"Majoritatea societatilor din domeniul constructiilor sunt listate pe piata Rasdaq, singura prezenta notabila la BVB fiind Impact, societate care s-a bucurat de o evolutie ascendenta in acesti ani. Insa cele de pe piata secundara nu s-au bucurat de aceeasi atentie, un motiv fiind si free-float-ul mic si dezinteresul actionarilor majoritari de a interactiona cu piata. Insa pe masura ce pretul recastiga teren, companiile de pe Rasdaq au inceput sa iasa din conul de umbra al ultimilor ani, valoarea tranzactiilor crescand simtitor si devenind printre cele mai lichide actiuni. Ma astept ca o parte din aceste companii sa emigreze pe BVB, unde vor avea o expunere superioara, vor dobandi o lichiditate mai mare si vor putea folosi parghiile de finantare mai eficient", a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Pentru a prezenta o situatie comparativa a companiilor din constructii de la bursa, am ales Impact, singurul reprezentant al acestui domeniu de la cota BVB si cateva de pe Rasdaq, cu o analiza mai detaliata asupra Societatii de Constructii in Transporturi Bucuresti. Analizele au fost facute cu rezultatele financiare ale emitentior raportate pentru primul semestru al acestui an, dar trebuie sa tinem cont de faptul, ca, in general, societatile din constructii raporteaza aprecieri si cifre de afaceri foarte mari, in special, in a doua jumatate a anului.
Titlurile Impact au cunoscut o apreciere importanta in acest an, datorita "transparentei ridicate din partea managementului companiei si eforturilor acestuia de a atrage in actionariatul societatii fonduri de investitii cu un orizont investitional pe termen lung", ne-a explicat Andreea Ciobanu, broker la Intercapital Invest. Indicatorii de evaluare ai companiei sunt destul de ridicati, PER este 52, iar indicele PSR este de aproximativ 35, reflectand faptul ca este o actiune interesanta, de la care investitorii au multe asteptari pe viitor. Se pare ca pretul unui titlu Impact este supraevaluat, pentru ca indicele P/Vb a depasit cu mult media de 2,53% de la bursa, fiind de 6,61%.
"Emitentul a inregistrat cresteri de pret importante in ultima perioada, numai in acest an randamentul adus de titlurile Impact fiind de 82%. Aprecierile nu au fost insotite si de rate de crestere a profitului, insa domeniul de activitate al emitentului si lipsa unor emitenti comparabili la BVB au sporit interesul investitorilor", ne-a mai explicat Andreea Ciobanu. Rezultatele din semestrul I al acestui an, de care am tinut cont in calcularea indicatorilor, arata o reducere destul de importanta a activitatii, reflectata in scaderea cu 60 de procente a cifrei de afaceri, pana la 32.116.246 lei, dar si a profitului, cu 3,42% fata de perioada similara a anului trecut.SCTB este o actiune profitabilaPe Rasdaq, anul acesta, societatile din domeniul constructiilor au fost principalele atractii ale acestei sectiuni, inregistrand cresteri spectaculoase. Rezultatele financiare ale primului semestru din anul curent au aratat cresteri spectaculoase ale cifrelor de afaceri, un ritm foarte alert de dezvoltare si profituri foarte ridicate, lucruri ce au sustinut o crestere alerta a ratei profitabilitatii.
Afacerile Societatii de Constructii in Transporturi Bucuresti (SCTB) au inregistrat o crestere spectaculoasa in prima jumatate a acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 13.9 milioane lei la 67.9 milioane lei. Analistii estimeaza ca afacerile companiei se vor dezvolta pe termen mediu si lung. Interesant de remarcat sunt indicatorii tehnici ai companiei. Astfel, actiunea SCTB poate fi considerata potrivita pentru o investitie, atat timp cat indicele PER calculat la pretul inchiderii de vineri este la valoarea de 9,63. Pretul titlurilor este putin supraevaluat, PSR fiind de 2,74, iar indicele P/Vb indica o crestere a emitentului. In general, media la Bursa de Valori Bucuresti a acestui indicator este de 2,53, iar compania are un P/Vb de 2,91. Printre actiunile care par interesante din domeniu, care au adus si probabil vor aduce randamente sunt Transilvania Constructii, Cominco SA Bucuresti, Constructii SA Sibiu sau Concefa SA Sibiu.Indicele PER (Price Earning Ratio) reprezinta raportul dintre pretul actiunii si profitul net pe actiune (profitul total/numarul de actiuni) si exprima durata de recuperare a unei investitii in actiunea respectiva. Un PER mic este o investitie buna.
Indicele PSR este raportul dintre capitalizarea bursiera si cifra de afaceri a companiei. Un indicator mic inseamna ca actiunea este supraevaluata.
Indicele P/Vb este pretul raportat la valoarea contabila. (Capitalizarea de piata/capitaluri proprii). Media acestui indicator la Bursa de Valori Bucuresti este 2,53.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.