Oferta publica initiala de la Transgaz se anunta de pe acum o afacere de succes, chiar si in varianta unei subscrieri masive.

Persoanele care doresc sa aiba un randament al banilor cu mult mai mare decit depozitele bancare pot obtine acest lucru daca participa la ofertele publice initiale (IPO), derulate de companii care vor sa se listeze pe bursa. Acest fapt poate fi posibil chiar in luna noiembrie, o data cu derularea ofertei publice initiale de la Transgaz. In acest caz, randamentul obtinut ar fi dublu fata de cit s-ar obtine la un depozit bancar.

Din pacate, trebuie spus ca nu toti banii pe care dorim sa-i investim intr-o IPO se transforma automat in actiuni. Si asta datorita faptului ca la ofertele publice initiale suma totala investita este mai mare decit valoarea ofertei. „In cazul IPO Transgaz cred ca suprasubscrierea va fi de 6-10 ori mai mare decit valoarea ofertei", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest. Punct de vedere impartasit si de Ionut Popescu, fost ministru al Finantelor. La o asemenea suprasubscriere este de asteptat ca si cresterea actiunii Transgaz sa fie una mare. „Cred ca actiunea Transgaz va creste cu 30-70% in primele doua saptamini de la listarea pe bursa", mai adauga Panait. Ionut Popescu vede insa o crestere de doar 25-30%.

Sa presupunem ca la data listarii detinem 10.000 de lei. Intrebarea care se pune este daca banii trebuie sa-i tinem intr-un depozit bancar sau sa participam cu ei la IPO Transgaz. Pentru a putea face aceasta comparatie trebuie spus ca banii nostri ramin blocati in actiuni in jur de 4 luni (daca IPO Transgaz are loc in luna noiembrie 2007, listarea companiei la BVB este prevazuta pentru luna martie 2008). Daca suprasubscrierea la IPO Transgaz ar fi de 1.000% (de zece ori) la 10.000 de lei subscrisi primim actiuni doar pentru 1.000 de lei. Dar dupa 30 de zile primim restul de 9.000 de lei. Bani pe care ii putem pune intr-un depozit bancar.

La o crestere a actiunii de 30% in urmatoarele 15 zile de la listarea Transgaz pe bursa (deci la 4 luni de la participarea la IPO) am obtine un profit de 300 de lei, numai din actiuni. Cum restul banilor, adica 9.000 de lei, i-am transformat intr-un depozit bancar (dobinda de 7%) pentru 3 luni (am mai spus ca facem o comparatie intre depozitul bancar si IPO pe o perioada de 4 luni), rezulta ca vom mai obtine de la banca inca 157 de lei. Deci la 1.000 de lei investiti la IPO (plus restul la banca), dupa 4 luni obtinem un profit total de 457 de lei. Daca in schimb am tine cei 10.000 de lei la banca, la o dobinda de 7% am obtine in patru luni un profit de 233 de lei. Deci de doua ori mai mic. Concluzia: participarea la IPO ne va aduce un profit de minimum 100% peste depozitul bancar. In schimb, daca suprasubscrierea la Transgaz nu va fi de 1.000%, ci de 600%, atunci randamentul investitiei noastre va fi mult mai mare.

Mentionam ca la ultimele doua IPO, adica la Transelectrica si Alumil, cresterea actiunilor la BVB a fost cuprinsa intre 80 si 100%. Drept urmare, calculul prezentat mai sus este unul mai degreaba pesimist decit optimist.