Discutiile cu Wachovia despre o posibila fuziune si pierderile-record inregistrate au atras criticile board-uluiŞeful Merrill Lynch, Stanley O'Neal, a abordat vineri ideea fuziunii grupului financiar, afectat de pierderi de miliarde de dolari, cu o
Discutiile cu Wachovia despre o posibila fuziune si pierderile-record inregistrate au atras criticile board-uluiŞeful Merrill Lynch, Stanley O'Neal, a abordat vineri ideea fuziunii grupului financiar, afectat de pierderi de miliarde de dolari, cu o banca mare, fapt care i-a infuriat pe actionari si care l-ar putea costa functia, potrivit unor surse avizate, citate de The New York Times. Presedintele si directorul general al celei mai mari banci de investitii din lume, Stanley O'Neal, a vorbit despre posibilitatea unei fuziuni cu Wachovia, grup bancar cu sediul la Charlotte, North Carolina, SUA fara sa obtina intai aprobarea board-ului Merrill Lynch. O'Neal a incalcat astfel grav protocolul corporatist, in contextul in care directorii grupului financiar erau deja ingrijorati din cauza rezultatelor companiei.
Un purtator de cuvant al Merrill Lynch, Jason Wright, citat de The New York Times, a spus ca nu au existat discutii cu posibilii parteneri pentru fuziune, dar, intrebat daca au fost purtate discutii cu vreo banca, Wright a refuzat sa comenteze. Purtatorul de cuvant al Wachovia a refuzat sa faca comentarii, mai scrie The New York Times.Posibilii inlocuitori sunt nume importanteNemultumiti de actiunile recente ale lui O'Neal, membrii board-ului doresc inlaturarea acestuia, miscarea fiind condusa de Armando Codin, om de afaceri cubanez apropiat familiei presedintelui George W. Bush. Printre posibilii inlocuitori se afla Laurence Fink, sef al firmei de investitii BlackRock, detinute partial de Merrill Lynch si Gregory Fleming, co-presedintele Merrill Lynch, informeaza Wall Street Journal. Ar putea exista, de asemenea, un aranjament de impartire a puterii intre cei doi.
Bob McCann, seful unitatii de brokeraje Merrill, este considerat un alt candidat pentru post. O alta persoana din interior a mentionat ca un posibil candidat este seful Bursei de Valori New York, fost co-presedinte al Goldman Sachs, John Thain, potrivit Wall Street Journal.
Daca Merrill ar fi vanduta si O'Neal indepartat, CEO-ul ar putea primi o suma de aproximativ 200 milioane de dolari din plati si vanzari de actiuni pe bursa, potrivit datelor companiei, mult peste compensatii pe care le-ar fi primit daca ar fi demisionat sau ar fi fost concediat.Fuziunea Merrill Lynch - Wachovia, improbabilaReactia membrilor board-ului Merrill Lynch sugereaza faptul ca o fuziune cu Wachovia este improbabila in prezent. Faptul ca seful Merrill Lynch, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, a avut insa un contact preliminar cu reprezentantii Wachovia accentueaza masura in care Merrill Lynch a fost afectata de criza creditelor din sectorul ipotecar cu grad mare de risc din Statele Unite ale Americii. Banca americana a afisat saptamana trecuta pierderi de 2,3 miliarde dolari si a anuntat ca activele administrate s-au depreciat cu 7,9 miliarde dolari, in contextul turbulentelor declansate pe pietele de credit de criza din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc, depasind cu mult suma de 5 miliarde dolari pe care o estimase saptamanile anterioare, mai consemneaza The New York Times. O fuziune a celor doua companii ar putea ajuta Merrill Lynch sa depaseasca efectele crizei creditelor si pe Wachovia sa devina o institutie financiara mai puternica. Desi este o institutie mai mica, Wachovia are o capitalizare de piata mai mare, de aproape 86 miliarde dolari, fata de cea de 52 miliarde dolari a grupului Merrill Lynch. Wachovia, care a devenit a doua companie de brokeraj pe segmentul de retail dupa cumpararea firmei A.G. Edwards, a fost mult mai putin afectata de criza creditelor decat Merrill Lynch. Cotatia actiunilor Merrill Lynch a cazut pana la 60,90 dolari/actiune, comparativ cu nivelul maxim al ultimelor 52 de saptamani, de 98 dolari/actiune, potrivit cotidianului american.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.