Orasul ofera o atmosfera relaxanta, departe de aglomeratia urbana
Partea veche a orasului este zona pietonalaDintre toate orasele elvetiene, Berna este cu siguranta cel mai frumos, cel mai incantator si una dintre destinatiile preferate ale turi
Orasul ofera o atmosfera relaxanta, departe de aglomeratia urbana
Partea veche a orasului este zona pietonalaDintre toate orasele elvetiene, Berna este cu siguranta cel mai frumos, cel mai incantator si una dintre destinatiile preferate ale turistilor. Situat pe o peninsula, avand in apropiere Raul Aare, este un oras linistit, cu stradute pietruite, cladiri in stil vechi ce par sa nu se fi schimbat deloc in ultimele cinci secole, dar si cu magazine moderne si un stil de viata aparte. Aflat intr-o regiune plina de dealuri, cu numeroase paduri, Berna ofera pur si simplu o alta lume, departe de aglomerarile urbane sufocante. Partea veche a orasului, cu casutele sale vechi si strazi inguste, se imbina minunat cu peisajul si mai ales cu frumusetea maiestuoasa a Muntilor Alpi.
Este un orasel cu doar 130.000 de locuitori, cu o atmosfera linistita, aproape patriarhala, si tocmai de aceea interesant. Orasul Vechi este in intregime o zona pietonala unde va puteti plimba ore intregi, descoperindu-i cladirile, strazile, magazinele si cafenelele. Aspectul medieval a fost pastrat cu grija, restaurarile fiind facute de fiecare data in ton cu arhitectura originala, si tocmai de aceea Berna este in prezent pe lista UNESCO a obiectivelor culturale mondiale, alaturi de alte orase legendare precum Florenta.Orasul Vechi este o marturie a trecutului prin aspectul medievalCea mai interesanta parte a orasului este cu siguranta Orasul Vechi, cu adevarat o experienta magica pentru oricine vrea sa descopere trecutul Bernei. S-a pastrat perfect aspectul medieval al orasului, dar in plus au aparut numeroase magazine, de la cele de lux la cele obisnuite, iar atmosfera imbina linistea cu stilul modern de viata.
Alaturi de ursul legendar, Turnul Ceasului (situat in centrul Orasului Vechi) este simbolul Bernei. De dimensiuni impresionante si cu o arhitectura aparte, Turnul Ceasului este locul de intalnire al multora dintre localnici si turisti. Initial, turnul a fost construit in mare parte din lemn, la poarta de vest a orasului, intre 1218 - 1220. Dar cum in 1256 zidurile orasului au fost mutate in partea de vest, spre Kafigturm, turnul a fost abandonat pentru scurt timp, apoi transformat in inchisoare, fiind distrus in incendiul din 1405. Avea sa fie reconstruit, de aceasta data din piatra, fiind montat si un ceas. Acesta s-a defectat in scurt timp si avea sa ramana asa mai mult de un secol, pana cand un anume Caspar Brunner a proiectat si a realizat un mecanism complicat, instalat in 1530.
De atunci a functionat fara oprire, chiar daca unele piese au fost schimbate in timp. Sub ceas, pe partea dinspre rasarit, se gaseste si astazi un alt mecanism complicat, care este un ceas foarte exact, anunta cele 12 ore ale zilei, pozitia Soarelui in zodiac, ziua saptamanii, fazele lunii si ale soarelui, fiind o adevarata bijuterie tehnica. Turnul a fost renovat si refacut adesea, aspectul actual, puternic influentat de stilul baroc, datand din 1770 - 1771.Fantana este unul dintre cele mai interesante si linistite locuriDe la Turnul Ceasului puteti incepe descoperirea Orasului Vechi, pornind din piata centrala, Marktgasse, locul unde puteti face cumparaturi dupa pofta inimii. In partea de est se gaseste elegantul Kramgasse, cu numeroase magazine gazduite de cladiri in stil baroc, cu arcade impresionante, din secolul XVIII. Aici, la nr. 49, veti gasi Casa Memoriala Einstein, in fapt un apartament in care genialul fizician a locuit si a lucrat, dupa ce absolvise cu cativa ani inainte Institutul Tehnologic din Zurich. Tot aici veti intalni una dintre fantanile ornamentate specifice Bernei, aceasta avand ca ornament un urs in armura, purtand stindardul fondatorului orasului, Berchtold von Zahringen.
La mica distanta de aceasta fantana datand din 1535 se gaseste o alta, cu o copie dupa o statuie infatisandu-l pe Samson. O a treia este la mica distanta, fara vreo statuie si de data mai recenta (1779). In capatul Kramgasse se gaseste un ansamblu statuar, datand din secolul XVIII. Statuile, montate pe piedestale impresionante, reprezinta ghildele traditionale ale mestesugarilor Bernei: maurul ii reprezinta pe tesatori, maimuta pe pietrari si zidari, iar tamplarul cu un topor arata pasiunea locuitorilor pentru prelucrarea lemnului. Strada continua, de aceasta data sub numele de Gerechtigkeitsgasse. Pe Kreuzgasse, o mica straduta, veti gasi un magazin care altadata era o farmacie, deschisa in 1571. La mica distanta se gaseste una dintre cele mai importante cladiri din Berna, Rahtaus, situata in Rathausplatz. Edificiul a fost ridicat intre 1406 - 1417 si a fost ulterior refacut si renovat adesea - intre 1939 - 1942 parterul a fost reconstruit in intregime - asa ca si-a pierdut in parte aspectul initial. Chiar vizavi se gaseste o alta fantana, datand din 1542 si fiind impodobita cu o statuie infatisand un purtator de stindard, cu armura. Langa Rathaus este Biserica St Peter und St Paul-Kirche, construita in 1858, cand era prima biserica catolica deschisa in oras de la Reforma.
Un alt cartier foarte interesant din aceasta parte a orasului este Matte, care a fost pret de secole zona atelierelor mestesugaresti si a ghildelor, un loc aparte in Berna, chiar cu un dialect diferit, numiti de ceilalti locuitori Mattenenglisch. Dar acest cartier locuit de meseriasi si lucratori in port a fost cu totul schimbat in anii '70 ai secolului trecut, cand nu a mai putut rezista schimbarilor care au afectat intreaga societate. In locul atelierelor de altadata se gasesc astazi companii moderne, firme de software si de consultanta, iar cartierul are si un site propriu www.matte.ch. In timpul catastrofalelor inundatii din 1999, cartierul istoric a fost cateva saptamani scufundat sub ape, iar urmele sunt inca vizibile.
Va puteti continua plimbarea pe Kirchenfeldbrucke pana la Marzili, un cartier rezidential linistit, cu numeroase localuri si centre artistice, situate chiar langa raul Aare. Aici se gasesc si numeroase locuri unde vara va puteti scalda in apele repezi ale raului sau va puteti relaxa la plaja.Istorie, edificii gotice si barocePasionatii de istorie care au ajuns la Berna nu vor rata cu siguranta sansa unei vizite la Munster, un edificiu usor de recunoscut, construit in stilul goticului tarziu si avand un turn impresionant, cel mai inalt din Elvetia.
Este unul dintre cele mai frumoase locasuri de cult din Europa, vizitat in fiecare an de nenumarati turisti, dar si de credinciosii veniti din toata tara. Prima biserica a fost ridicata aici odata cu fondarea orasului, fiind mentionata intr-un document din 1224.
In martie 1421, cand in Berna locuiau cel mult 5.000 de oameni, un maestru constructor din Strasbourg, pe numele sau Matthaus Ensinger, a inceput constructia unei noi biserici, folosind materiale locale. Ensinger era deja un maestru apreciat, care mai construise alte trei catedrale, asa ca a avut libertatea necesara.
Lucrarile au continuat si dupa moartea sa, respectandu-se planurile originale, pana in secolul XVI, cand au fost abandonate. Construirea avea sa continue abia in secolul XIX, impresionanta catedrala fiind gata in 1893, cand s-a adaugat si turnul greu de uitat.
Din pacate, in perioada Reformei, cea mai mare parte a decoratiunilor interioare si obiectelor de cult originale au fost distruse intr-un elan anticatolic, pastrandu-se doar sculpturile care impodobesc intrarea, stranele corului si o parte din frumoasele vitralii. In oras au trait personalitati cunoscute, precum omul de stiinta Albrecht von Haller, pictorii Ferdinand Hodler si Paul Klee.Fizicianul Albert Einstein, nascut in Germania, dar mai tarziu naturalizat elvetian, a elaborat teoria relativitatiii fiind, angajat la oficiul de patente din Berna.Limbile oficiale sunt germana si franceza, dar limba vorbita de majoritatea populatiei este Bärndutsch (dialectul german din Berna)Transporturile publice sunt foarte dezvoltate. Exista trei linii de tramvaie si numeroase linii de autobuze care comunica cu toate cartierele ale orasului si cu localitatile din periferie. Trenurile conecteaza Berna cu restul Elvetiei si al Europei


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.