„Times" a sponsorizat proiectia peliculei lui Robert Redford „Lions for Lambs", cu Tom Cruise si Meryl Streep, de la festivalul londonez de film, dar criticul publicatiei n-a putut sa ii dea mai mult de doua stele.Meryl Streep si Tom Cruise dezbat mai
mult decit joaca Cind a parasit Paramount Pictures, Tom Cruise a plecat cu pectoralii umflati. Avea sa le arate el studiourilor hollywoodiene ce poate face de capul lui. Si anume si-a combinat fortele cu producatoarea Paula Wagner (o alta „data afara" de la Paramount) si au salvat de la faliment „United Artists" ca sa faca filme pe gustul lor, cam intre patru si sase pe an, asa socotisera initial. Primul dintre acestea a fost „Lions for Lambs", care il avea drept regizor, producator si actor pe veteranul Robert Redford. In distributie figureaza, pe linga cele doua megastaruri (unul in rol de politician cu ambitii de presedinte, celalalt - de profesor universitar), si Meryl Streep, in ipostaza de jurnalista. Lungmetrajul se bizuie doar pe 15 actori (sase in rolurile principale) si a costat 35 de milioane de dolari, potrivit ,,Business Week".

Decorurile sint in numar de trei, care alterneaza in decursul unei ore si jumatate: doua sint interioare, anexe ale dezbaterii pe tema meritelor activismului politic, al treilea „ii gazduieste" pe doi membri ai Fortelor Speciale izolati pe un munte acoperit cu zapada din Afganistan si inconjurati de inamic. Pentru ca, previzibil, noul lungmetraj al lui Redford are deopotriva o miza pacifista si politica.

Recent, filmul, a carui lansare oficiala este programata in SUA pe 9 noiembrie, a avut parte de premiera mondiala in cadrul The Times BFI London Film Festival. Inainte de proiectie, Cruise si-a tinut fanii doua ore in ploaie. Si macar daca filmul ar fi meritat atita anticipatie! Dar primele cronici arata contrariul. „Drama straluceste la fel de puternic ca un bec de 5 wati", nota criticul de la „Times", subliniind si faptul ca „scenariul consta intr-o serie de certuri insufletite, care par «inscenate» fara speranta", intr-atit incit fac din lungmetraj o piesa de teatru. Criticul de film descopera cu inconfort „cit de putin efort depune Redford pentru a determina cele trei dezbateri centrale sa fuzioneze intr-o drama credibila", precum si faptul ca „pelicula are o lipsa aproape autista de personalitate".

Expertul de la „Times" nu e singurul care ia „Lions for Lambs" in tarbaca. „The Spectator" comenteaza faptul ca morala peliculei ti-este bagata pe git in asemenea fel incit isi pierde toata forta, mai reprosindu-i lui Redford ca imprumuta fara pic de rusine elemente din „Good Will Hunting".

„Screendaily" nu se lasa mai prejos, explicind ca spectatorii mainstream vor fi nelamuriti de tonul didactic si de secventele lungi si prea vorbarete pentru binele lor, interpretate in prea putine decoruri. Doar „Hollywood Reporter" e ceva mai blind, criticind „Lions for Lambs" doar pentru ariditate.

Cum a devenit Denzel Washington sinistru aflati pe www.cotidianul.ro/select