O soprana, o cintareata de muzica populara si un cantautor de muzica usoara vor reprezenta duminica, la Realitatea TV, breasla colorata a interpretilor vocali din Romania.

Felicia Filip, Maria Carneci, Marcel Pavel sint invitatii emisiunii „Zece pentru Romania", la categoria interpreti vocali, care se va difuza duminica, in direct, de la ora 15.30, la Realitatea TV. Vor mai fi in platou Marius Moga si compozitorul de muzica simfonica Octavian Nemescu, alaturi de traditionalul juriu format din Adriana Saftoiu, Alexandru Darie, Mircea Kivu si Aurora Liiceanu si, bineinteles, de realizatorul emisiunii, Mihai Tatulici.

Dintre cei patru invitati, Marcel Pavel a ocupat cea mai inalta treapta in topul interpretilor vocali din cadrul primei editii a campaniei „Zece pentru Romania", desfasurata in 2005. Cel care a devenit cunoscut cintind „Frumoasa mea" s-a clasat atunci pe pozitia 9, Nicolae Guta - cu 3 locuri mai jos, Maria Carneci a prins locul 25, iar Felicia Filip a obtinut sub 1% din preferintele publicului. Prim-solista Operei Nationale Bucuresti explica intr-un interviu mecanismele acestei ierarhii: „Noi, artistii lirici, nu avem, in general, un public de masa, ci unul mai restrins. Sau, de multe ori, sintem mai cunoscuti peste hotare decit in tara. Acum se intimpla, de pilda, sa ies de la Sala Radio, iar soldatii care pazesc cladirea sa inceapa sa cinte, cind ma vad, evident, «De vei pleca»". „Divina diva", „Filip-issima" sau „noua regina a Traviatei", dupa cum a gratulat-o pina acum presa pe Felicia Filip, si-a cistigat popularitatea in Romania prin melodia pe care a cintat-o alaturi de Iris.

Lansata la „Floarea din Gradina" din 1979, Maria Carneci si-a ridicat si ea notorietatea muzicala prin colaborari cu artisti precum Luminita Anghel, Delia sau Pepe. Marcel Pavel, in schimb, considera ca are succes pentru ca melodiile lui sint pentru toate gusturile si pentru ca nu imita pe nimeni. Prelucrarile, in schimb, sint atuul lui pe piata autohtona, de la arii celebre pina la o replica la „As da zile de la mine". Cercetarea de anul acesta, realizata, ca si la celelalte editii, de patru institute de sondare a opiniei publice, CSOP, CURS, IMAS si INSOMAR, va arata daca intre timp gusturile romanilor s-au mai apropiat de noile nume aparute pe piata muzicala sau daca isi vor da iar votul pentru amintiri.

Aflati ierarhia muzicala a internautilor pe www.cotidianul.ro/select