Cu ocazia concertului din aceasta simbata, sustinut la Sala Palatului din Bucuresti, orchestra americana de jazz Pink Martini a cerut vin rosu, supe vegetariene si CD-uri cu muzica romaneasca.

Orasul american Portland (Oregon) ne trimite, pentru a doua oara in acest an, emisarii sai muzicali. Dupa alternativii de la Dandy Warhols, care au performat pe scena Stufstockului, in aceasta simbata, Bucurestiul ii va primi pe cei 12 magnifici din orchestra Pink Martini. Soundul complex, de la cuban jazz si marsurile braziliene la muzica de film si swing, va rasuna la Sala Palatului intr-un concert plin de culoare si exotism. Pe linga engleza jazzului clasic, piesele orchestrei din Portland vor fi interpretate in franceza, italiana, spaniola, japoneza si chiar in araba.

Programat incepind cu ora 20.30, concertul Pink Martini de la Sala Palatului din Capitala nu va avea nici o trupa in deschidere si va include piese de pe ultimul album, „Hey, Eugene!" (2007), dar si din cele doua discuri anterioare, ne-a declarat Dragos Chiscoci, communication manager la Emag!c Entertainment, organizatorul evenimentului. „Intreaga echipa ce va sosi la Bucuresti numara 20 de oameni. Liderul orchestrei, Thomas Lauderdale, a cerut o cabina separata cu pian, iar solista, China Forbes, a vrut o cabina cu fructe si flori. Dorinta orchestrei este sa aiba o cina cu trei feluri cuprinzind legume, brinzeturi, salate si carne. In plus, oaspetii mai poftesc vin rosu de calitate, sucuri pentru cocktailuri, lapte de soia si supe vegetariene", arata Chiscoci.

Deschis spre experientele muzicale de pe tot globul, Thomas Lauderdale s-a aratat interesat inclusiv de muzica romaneasca. „Am citeva CD-uri cu cintece populare romanesti interpretate de Zamfir. Si Bela Bartok, compozitorul clasic maghiar, a folosit citeva piese romanesti", a declarat pianistul intr-un interviu pentru site-ul bestmusic.ro. Lauderdale doreste sa asculte si alte albume de muzica romaneasca, asa ca organizatorii au trebuit „sa mearga la shopping pentru a cumpara CD-uri cu Aura Urziceanu, Gheorghe Zamfir, Romica Puceanu si Maria Tanase", ne-a spus Dragos Chiscoci. Liderul Pink Martini a mai declarat in presa autohtona ca muzica lui Zamfir l-ar fi inspirat pentru cel de-al doilea album, „Hang On Little Tomato" (2004).Coperta albumului reproduce fotografia bunicii
prietenului lui China Forbes Referindu-se la concertul din Bucureesti, Lauderdale spune ca e bucuros sa ajunga in regiuni din estul Europei pe care nu le-a mai vazut, cum sint Serbia si Romania. El spera ca muzica orchestrei americane sa „faca publicul sa danseze", conform bestmusic.com. „In cluburile de azi, oamenii tind sa stea cu ochii tinta pe DJ, izolati, pierduti in lumea lor, pe cind noi ii ajutam sa reinvete sa relationeze", declara Lauderdale intr-un interviu pentru ziarul britanic „The Telegraph". Muzica ritmata a orchestrei se vrea o alternativa la moda tehno, in stare sa aduca mai mult „romantism, optimism si simt al comunitatii", explica pianistul. Miniorchestra din Oregon a fost infiintata in 1994 de Thomas Lauderdale pentru a servi, initial, unor scopuri politice si civile. Era vorba despre stringerea de fonduri pentru cauze privind mediul, persoanele fara adapost sau drepturile omului. Cei doi piloni ai orchestrei, Lauderdale si China Forbes, se intilnesc, in perioada studentiei, intr-un dormitor din Harvard, unde interpreteaza arii de Verdi si Puccini. „N-am fost niste studenti prea silitori. Nici macar nu mai stiu ce-am invatat. Imi amintesc insa ca pictam, inregistram bucati muzicale si aveam miniconcerte", rememoreaza China Forbes intr-un interviu acordat revistei frantuzesti online „Evene". Dupa intilnirea celor doi, au urmat „racolarea" celorlalti 10 instrumentisti si lansarea, in 1997, a primului album. Titlul acestuia, „Sympathique", este si numele primul hit, receptat foarte bine mai ales in Franta, datorita versurilor inspirate dupa Apollinaire.

Lauderdale, care declara ca are „misterioase origini asiatice", si Forbes, cu o bunica frantuzoaica, acopera o multime de traditii de pe glob, totul ca un raspuns la globalizare. „In fiecare zi ne indreptam tot mai clar spre o cultura monolitica. Exista cercetatori care se preocupa de speciile sau de limbile pe cale de disparitie. Asta e directia in care merge lumea", spune pianistul din Portland. Incursiunile in spatiile francez, hispanic, italian, arab sau japonez reprezinta, prin urmare, o forma de „activism social" si de constientizare asupra problemelor mondializarii. In aceeasi linie se afla si protestul la adresa presedintelui SUA. „Prin alegerea unor piese in mai multe limbi dovedim deschiderea noastra catre lume, catre celalalt. Nu, SUA nu sint populate doar de George W. Bush!", protesteaza Lauderdale.

Favoriti la ONU Noul presedinte al Adunarii Generale a ONU, Srgjan Kerim, a comandat luna trecuta 30 de exemplare din cel de-al doilea album Pink Martini, „Hang on Little Tomato" (2004). Fostul ministru de Externe al Republicii Macedonia a aflat de orchestra americana cu ocazia unui spectacol sustinut in Vancouver. Impresionat, Srgjan Kerim a cumparat 30 de CD-uri pe care le va oferi colegilor politicieni cu ocazia intilnirilor oficiale. „E cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodata!", a replicat Thomas Lauderdale, directorul muzical al orchestrei.

Mai multe despre piesele ultimului album Pink Martini, pe www.cotidianul.ro/select