Colectia revine incepind din 5 noiembrie cu alte sapte volume, dintre care primele trei vor fi dedicate picturii lui Rembrandt, civilizatiei tibetane si curentului dadaist.

Colectia ENCICLOPEDICA va fi completata, incepind din 5 noiembrie, cu alte sapte titluri din zone pe cit de diferite, pe atit de consistente. In fiecare luni, timp de sapte saptamini, pina pe 17 decembrie, cititorii vor avea ocazia sa intilneasca mari personaje care au facut istorie, curente de idei si civilizatii care au provocat, de-a lungul vremii, curiozitate si controverse. „Rembrandt. Intre clar si obscur", de Pascal Bonafoux, „Tibetul. O civilizatie ranita", de Françoise Pommaret, „Dada. Revolta artei", de Marc Dachy, „Stiinta araba - o epopee a cunoasterii", de Danielle Jacquart, „Confucius. Cuvintul in actiune", de Danielle Élisseeff , „Hrana – spune-mi ce maninci ca sa-ti spun cine esti", de Anne Lucie Raoult Wack, si „Che Guevara. El comandante", de Jean Cornier, sint cele sapte titluri pe care noua serie a colectiei le aduce cititorilor.

Volumul care va deschide aceasta noua serie arunca o lumina inedita asupra vietii si operei lui Rembrandt. Autorul cartii, Pascal Bonafoux, profesor universitar de istoria artei la Paris, recompune biografia maestrului olandez pornind de la tabloul de ansamblu al epocii in care pictorul a creat. Informatii despre aspectele sociale ale Olandei de secol XVII se impletesc cu date din biografia pictorului, referinte la tablouri, istorii si speculatii care au inconjurat viata marelui portretist. Bonafoux intra si in culisele cotidiene ale creatiei lui Rembrandt, relatind cum isi tinea creditorii pe jar si explicind ca, desi talentul pictorului era apreciat de colectionari si de pasionatii de arta, clientii sai cam strimbau din nas. Nu pentru geniu plateau ei, ci ca sa semene cu portretele, or, Rembrandt le picta prezenta, misterul, metamorfoza. Volumul este generos ilustrat cu reproduceri dupa tablouri celebre ale maestrului olandez, dar si cu schite sau picturi mai putin cunoscute sau citate.

O incursiune in Tibet este propunerea celui de-al doilea volum al colectiei, care va aparea pe 12 noiembrie. Ghid in aceasta calatorie va fi Françoise Pommaret, autoarea cartii, istoric de arta, arheolog si specialist in cultura tibetana. Cercetatoare recomandata de un corpus impresionant de studii antropologice pe care le-a dedicat Tibetului, Pommaret propune un parcurs diacronic al acestei zone, pornind de la transformarile vizibile in prezent: relatiile tensionate cu China, exilul tinerilor, particularitatea problemelor sociale. Credintele tibetane, istoria si metamorfozele politice care au modelat cultura acestui fascinant colt de lume completeaza panorama propusa de Françoise Pommaret. Un amplu si minutios documentat capitol este dedicat trecerii Tibetului de la imperiu la teocratie. Si contactul lui Marco Polo cu aceasta tara este detaliat (relatarea atribuita lui avind o influenta decisiva asupra modului in care Occidentul a privit aceasta zona), celebrul explorator plingindu-se de tilharii cruzi, murdari si idolatri care locuiau in zonele limitrofe Tibetului. Budismul calugarilor, devenit nationalist sub presiune politica, capata si el o analiza profunda.

Cel de-al treilea volum care intregeste seria este dedicat fenomenului Dada. Marc Dachy, autorul cartii, analizeaza miscarea artistilor contestatari pornind de la un colaj alcatuit din textele care au consacrat miscarea, fragmente din manifestele dadaiste, referinte la scandalurile regizate de poetii iconoclasti, imagini si marturii din epoca. Un tabel cronologic fara cusur, descrieri si analize ale celor mai proeminente personaje care au declansat „revolutia dada" sustin demersul autorului, ale carui preocupari pentru fenomenul care a destabilizat debutul secolului trecut numara zeci de ani de cercertare. Din acest volum veti afla cite dezbateri s-au derulat pe tema originii termenului, ce e un dadasof si in ce maniera se distantau membrii curentului de modernitate, facind din declansarea unei crize in cadrul abstractului scopul lor suprem. Nu este neglijat nici faptul ca dadaistii au ajuns sa se bata cu armata la Berlin, fiind mari amatori de manifestari in strada si vrind sa arate pe viu ce inseamna revolutia. Marc Dachy nu scapa din ochi nici parcursul geografic al curentului de idei, urmarindu-l de la Zürich la Paris, unde are loc transformarea revolutiei estetice si globale intr-un dadaism literar si polemic.

O enciclopedie online a Holocaustului gasiti pe www.cotidianul.ro/select