Nici nu-si imagina Magda Cirneci, colega mea de generatie, cind isi intitula astfel un volum de poezii, ce forta profetica o bintuia!

Ce cuvint mai potrivit am putea gasi pentru amestecul incredibil de ordine cazona, mici zone de ordine civila si cumplita dezordine care este realitatea romaneasca a zilelor noastre si, mai cu seama, cea politica? O lume in care postura si impostura se confunda pina la indistinctie, valoarea si nonvaloarea convietuiesc in buna pace, desi ultima tinde s-o sufoce pe cea dintii, iar originalitatea gindului, fie el si politic, daca asa ceva nu e contradictie in termeni, se pierde in masa amorfa de pastise, parodii, „preluari creatoare" si plagiate.

O lume interesanta, de altfel, caci nu mori in Romania de plictiseala, dar care ajunge sa te nevrozeze prin atmosfera isterica si, zi de zi, tot mai isterica, dar si prin avalansa neoprita de populism, demagogie si minciuna caracteristica. Pe vremea nu stiu carui poet, minciuna statea „cu Regele la masa", acum sta, democratic, cu presedintele, premierul, sefii camerelor, liderii de partide, cu tot neamul lor. Se straduiesc cacofonic sa ne convinga ca scopul lor este binele public, laolalta cu binele fiecaruia - „tot romanul sa prospere" -, desi, fara sa fii geniu, iti sare in ochi ca totul nu e decit joc de scena, urmarirea interesului personal si de gasca - grup mi se pare prea nobil in acest context! - si gaunoasa batalie de orgolii, cu sabii de carton si gloante oarbe.

Daca un extraterestru ateriza la jumatatea saptaminii trecute, nu stiu ce-ar fi inteles! Ar fi asistat siderat la lansarea candidatilor unui partid de catre presedintele echidistant al unei democratii infantile, l-ar fi vazut pe acelasi luptindu-se in referendumuri si asumari de raspundere cu primul-ministru si, daca nu-si lua zborul, i-ar fi vazut si pe sfintii nostri ierarhi cerind tratament preferential de la CNSAS, sa nu fie, Doamne iarta!, „asasinati moral"! Dar cind semnau angajamentele cu dracul, erau binecuvintati moral?

Acum, problema e ce tip de vot uninominal e mai bun! Din pacate, cu acesti agenti ai haosmosului, indiferent de tipul vot, lucrurile vor merge la fel! Nu sint decit doua mici surse de optimism - autonomizarea tot mai multor zone sociale si presiunile UE. Daca prima nu va fi sufocata, daca UE nu va obosi. Restul e literatura. Adesea, de foarte proasta calitate.

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi