Aflat la Bucuresti, premierul turc isi reafirma insubordonarea fata de SUA in privinta atacarii Irakului.

Cu ocazia vizitei la Bucuresti, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat ca decizia de atacare a rebelilor kurzi din nordul Irakului apartine exclusiv Turciei. „Oare oamenii nu se intreaba ce cauta SUA, de la zece mii de kilometri, in Irak? Eu sint deranjat. Cu ce au fost deranjate SUA de Irak?", a justificat Erdogan o eventuala invazie a Irakului.

Statele Unite, NATO si UE fac eforturi pentru a evita o asemenea invazie care totusi nu este asteptata mai devreme de vizita secretarului american de Stat, Condoleezza Rice, la Ankara, la inceputul lui noiembrie. Turcia a masat insa la granita irakiana peste 100.000 de soldati, mai multe avioane de vinatoare F16, elicoptere de atac si transportoare blindate, in vederea unei invazii.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a laudat „retinerea remarcabila a Turciei, avind in vedere circumstantele", iar eurodeputatii au decis miercuri sa nu-i mai ceara in mod explicit Turciei recunoasterea genocidul armean. Premierul britanic Gordon Brown a semnat marti, la Londra, un acord pentru aprofundarea relatiilor cu Republica Ciprului de Nord, recunoscuta doar de Turcia. Ciprul si Grecia au protestat, sustinind ca este vorba despre o favoare facuta Ankarei pentru a nu invada Irakul.

Pe acest fond, o delegatie a guvernului irakian a sosit joi la Ankara, pentru a gasi o solutie in vederea aplanarii conflictului in ceea ce un oficial turc a numit „ultima sansa" a diplomatiei. Vizita incepe insa sub auspiciile declaratiei presedintelui turc Abdullah Gul. „Desi respectam integritatea teritoriala si unitatea Irakului, Turcia isi pierde rabdarea si nu va tolera folosirea teritoriului irakian in scopul activitatilor teroriste", a spus acesta.

Detinind a 18-a economie mondiala, Turcia este cea mai dezvoltata tara musulmana, precum si singurul stat stabil din regiune. Dependenta SUA de bazele militare din Turcia, atit in razboiul din Irak, cit si in eventualitatea unui atac impotriva Iranului, ii face pe analistii de la Stratfor sa considere ca Turcia nu mai poate fi o putere subordonata SUA, ci doar un partener in domenii de interes reciproc. Aminarea aderarii Turciei la UE a eliberat Ankara de constringerile care ar fi impiedicat-o sa promoveze o politica de mina forte in zona sa de interes.