Doi inspectori ANAF au descins ieri inopinat la o firma a Cristinei Guseth, sefa Freedom House, organizatie aflata in conflict cu ministrul Justitiei.Cristina Guseth a ripostat ferm la acuzele
ministrului Justitiei „Freedom House Romania a intrat in colimatorul puterii", crede asisstant managerul fundatiei, dupa ce doi inspectori de la Directia Antifrauda din ANAF au descins ieri intr-un „control inopinat" la firma Personna, a carei directoare este Cristina Guseth, presedinta organizatiei. Doi inspectori ANAF s-au prezentat ieri la firma Personna, detinuta de sotii Victor si Cristina Guseth si care are sediul in aceeasi cladire cu Freedom House, organizatie condusa de Cristina Guseth. Cei doi au spus ca sint de la ANAF, serviciul Antifrauda, veniti sa ridice prin „control inopinat" toate documentele contabile ale firmei, de la infiintare pina in prezent. Ramonei Diaconu, assistant manager atit la fundatie, cit si la firma Personna, i s-a parut ciudat ca cei doi au cerut „cu directoarea Cristina Guseth", si nu cu administratorul firmei, la modul generic. Amanuntul ridica suspiciuni asupra motivului real al verificarii, este de parere Ramona Diaconu, deoarece un astfel de control este disproportionat fata de anvergura afacerii suspectate de frauda. Firma de PR Personna a fost infiintata in aprilie anul trecut si a avut pe 2006 o cifra de afaceri de numai 2,125 miliarde de lei vechi si un profit de aproximativ 500 de milioane de lei vechi.

Inspectorii au insistat ca directoarea Guseth sa vina imediat la sediul societatii, desi li s-a explicat ca este plecata la Bruxelles cu un grup de jurnalisti. In cele din urma au acceptat sa discute la telefon cu actionarul minoritar, Victor Guseth, si l-au somat pe acesta sa ajunga la firma in doua ore pentru a putea demara controlul. Au renuntat dupa alte citeva minute, stabilind de comun acord cu Victor Guseth sa revina azi.

Ramona Diaconu ne-a declarat ca toata povestea cu aceasta verificare a celor de la Antifrauda pare a fi o comanda legata direct de recentele acuzatii ale lui Tudor Chiuariu. Ministrul Justitiei a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Monica Macovei a trucat licitatia din 2005 pentru auditarea PNA, astfel incit raportul sa fie efectuat de Freedom House. Dovada, a pretins el, se afla chiar intr-una dintre anexele documentului, unde se vorbeste de anul 2004 ca an al elaborarii raportului comandat in 2005. Ulterior s-a dovedit ca nu era vorba decit despre o greseala de tipar. Ramona Diaconu interpreteaza drept o incercare de discreditare a fundatiei si ultimele zvonuri care au circulat printre jurnalisti, potrivit carora caseta „flagrantului" cu fostii ministri ai Agriculturii, Muresan si Remes, ar fi ajuns la TVR prin intermediul Freedom House.

Auditul realizat de Freedom House la fostul PNA, pe www.cotidianul.ro/select