Mai intii, autoritatile de la Chisinau vor face o amnistie fiscala, la 1 ianuarie. Cota unica a Romaniei devine de anul viitor neatractiva.Investitorii straini si banii lor s-ar putea
muta mai la est Anul viitor, Republica Moldova va avea cota zero pe impozitul pe profit, nu inainte ca guvernul de la Chisinau sa faca, la 1 ianuarie, o amnistie fiscala. Cota actuala de impozit pe profit de 15% se reduce la 0% incepind cu 1 ianurie 2008. Mai mult, toate datoriile fiscale aferente companiilor, incluzind amenzile si penalitatile de intirziere, acumulate pina la 1 ianuarie 2007, vor fi anulate. „In acest sens, Moldova preia modelul Estoniei, care a incercat sa atraga investitiile prin crearea unui mediu fiscal transparent, in care profitul nedistribuit este scutit de la plata impozitului pe profit, impunerea lui fiind aminata pina in momentul in care acesta este distribuit sub forma de dividende sau o forma asimilata lor, cind cota aplicabila este de 22%", noteaza PricewaterhouseCoopers (PwC) intr-un studiu al tendintelor fiscale din Europa de Est. Asadar, practic, in Moldova va fi vorba de o scutire de impozit pe profitul reinvestit. Pentru a analiza gradul de atractivitate a Romaniei din perspectiva fiscala, PwC a facut o comparatie a principalelor facilitati in citeva dintre tarile reprezentative din zona Centrala si de Est. Astfel, Romania pare sa piarda din atractivitate, din punct de vedere fiscal, de anul viitor. Bulgaria, de exemplu, a mizat pe reducerea ratei impozitului pe profit, de la 15 la 10%, tot de anul viitor. In plus, anumite tipuri de companii, cum ar fi vehiculele financiare, organismele de investitii colective si companiile de investitii, sint scutite de impozit pe profit. Facilitati fiscale sint acordate si pentru investitorii in zonele cu rata somajului ridicata - companiile active in domeniul de productie, care isi desfasoara activitatea exclusiv in zone cu o rata ridicata a somajului, pot beneficia de scutiri de la plata impozitului pe profit pentru cel putin cinci ani.

Ungaria a introdus o cota a impozitului pe profit de 16%. Ea poate fi redusa insa de guvernul de la Budapesta la 10% daca sint respectate anumite conditii din legislatia UE. Ungaria a abrogat majoritatea ajutoarelor de stat existente, datorita neconformitatii cu legislatia UE, fie incepind cu data aderarii, fie pina la sfirsitul perioadelor de tranzitie prevazute in Tratatul de aderare. Letonia are la rindul ei o cota a impozitului pe profit de 15%. Facilitatile fiscale sint acordate in principal pentru investitiile in zonele economice speciale, care continua sa existe si dupa aderare. La 1 ianuarie anul acesta, Macedonia a introdus o cota unica de numai 12%, succesul acesteia impingind autoritatile s-o scada anul viitor la 10%. Si Albania va trece la cota unica de anul viitor, fixind-o, cel mai probabil, la 10%.

In trecut, legislatia Romaniei era generoasa cu investitorii, treptat insa, ca urmare a stabilirii obiectivului de aderare la UE, majoritatea acestor facilitati au disparut, observa PwC. In prezent, cele mai importante facilitati care sint inca in vigoare se refera la cele acordate pentru investitiile in zone defavorizate (scutiri de impozit pe profit pe durata existentei zonei pentru investitorii declarati inainte de 1 iulie 2003), in parcuri industriale si tehnologice (scutiri de la plata impozitului pe cladiri si pe teren), precum si la subventiile acordate pentru angajarea tinerilor absolventi si a somerilor. De asemenea, Romania pune in aplicare cota unica de impozitare de 16%, introdusa in 2005.

Analistii nu cred in „oferta" fiscala Analistii atrag atentia ca nu numai „oferta" fiscala conteaza in decizia investitorului. „Este de retinut ca decizia de investitie nu se bazeaza doar pe analizarea facilitatilor fiscale oferite, ci este influentata de numerosi alti factori, cum ar fi existenta resurselor naturale si a fortei de munca specializate, piata de desfacere, un mediu politic si fiscal stabil, reglementari favorabile privind legislatia antitrust, proprietatea intelectuala sau protectia mediului", noteaza analistii de la PricewaterhouseCoopers.

„Nu cred ca oportunitatile de ordin fiscal sint cele care atrag investitorii. Este o falsa impresie. Pentru un calcul corect care sa arate cit de competitiva este o economie in atragerea de investitii trebuie luate in considerare piata de desfacere, infrastructura, siguranta mediului de afaceri si altele. Daca numai criteriul fiscal conteaza, nu cred ca avem nevoie de acel investitor. In alta ordine de idei, nu vad de ce Romania ar intra in competitie fiscala cu statele din jur", ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Un studiu recent al Economist Intelligence Unit estimeaza ca Romania va beneficia in perioada 2007-2011, in medie, de investitii in valoare de 7,7 miliarde de dolari anual. Polonia se situeaza inaintea Romaniei, cu un volum al investitiilor estimat la 12,6 miliarde de dolari anual, insa Cehia este creditata cu numai 5,4 miliarde. Urmeaza Ungaria, cu investitii estimate la 5,1 miliarde de dolari.