Tensiunile dintre radicali si cei inclinati spre dialog cu Vestul iau amploare la Teheran.Ahmadinejad l-a numit pe Jalili negociator Demisia negociatorului-sef iranian Ali Larijani a scos la iveala tensiunile politice de la Teheran. 183 de parlamentari iranieni din totalul de 290 au semnat o scrisoare in care si-au exprimat sprijinul pentru fostul sef al Consiliului Suprem al Securitatii Nationale, arata cotidianul britanic „The Telegraph". Demisia lui Larijani si apoi numirea lui Said Jalili drept negociator reprezinta un episod al luptei pentru influenta dintre presedintele Mahmud Ahmadinejad si liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Programul nuclear iranian se afla sub controlul ayatollahului Khamenei, dar se pare ca presedintele Ahmadinejad, prin numirea lui Jalili, un apropiat de-ai lui, incearca sa obtina macar un control partial asupra acestui dosar. Larijani, cu aprobarea lui Khamenei, desi sustine dreptul Teheranului la un program nuclear civil, era deschis unor negocieri cu occidentalii, pentru a obtine renuntarea la sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU. Ahmadinejad, in schimb, a anuntat ca nu va da inapoi nici un centimetru in programul nuclear si ca sanctiunile ONU reprezinta „o hirtie fara valoare". La aceste negocieri s-au deplasat atit noul negociator, Jalili, cit si Larijani, in calitate de reprezentant personal al ayatollahului Khamenei. Se pare deci ca Iranul are acum doi negociatori paraleli: unul in numele Liderului Suprem, iar celalalt al presedintelui.

Ali Akbar Velayati, fost ministru de Externe iranian, a declarat pentru „The Telegraph", referitor la demisia lui Larijani: „In situatia importanta si sensibila in care se afla problema nucleara in acest moment, ar fi fost bine ca acest lucru sa nu se intimple". Velayati este, in acest moment, consilier personal al ayatollahului Khamenei pentru politica externa, deci opiniile sale pot fi considerate ecoul gindirii liderului suprem.

„Schimbarea negociatorului reprezinta incercarea lui Ahmadinejad de a prelua controlul", declara dr. Rosemary Hollis, seful diviziei de cercetare a celebrului think-tank Chatham House. Presedintele iranian s-a vazut, de altfel, nevoit sa se intoarca mai repede dintr-o vizita in Armenia decit era prevazut, marti, din cauza unor probleme interne.