Incendiile de padure din zona Los Angelesului au ucis mai multe persoane, au devastat peste 1.600 km de vegetatie si au obligat 500.000 de oameni sa-si paraseasca locuintele.Imagini de infern: din acuza vintului puternic,
pompierii din California spun ca sint pe cale
sa scape incendiile de sub control Cinci morti, peste 40 de raniti si 1.300 de case facute scrum. Acesta e bilantul, inca provizoriu, al incendiilor de padure care devasteaza California de citeva zile. O jumatate de milion de oameni au fost obligati sa-si paraseasca locuintele si sa fuga din calea flacarilor. Este cea mai ampla operatiune de evacuare din istoria insoritului stat american. Multi dintre sinistrati locuiesc in adaposturi speciale pentru cei ramasi fara un acoperis deasupra capului. Cel mai mare centru de acest fel a fost amenajat pe un stadion din San Diego si gazduieste, in prezent, aproximativ 10.000 de persoane. Oamenii spun ca furia naturii i-a unit si i-a facut sa uite divergentele rasiale. „Aici oamenii sufera si se ajuta intre ei. Durerea ne-a ajutat sa trecem de bariera raselor si a culorilor. Se vorbesc multe limbi, sintem de etnii diferite, dar asta nu mai conteaza. Toti suferim si incercam sa ne ajutam", a declarat Edward Sherlock, unul dintre evacuati. Ca sa ridice moralul sinistratilor, autoritatile au angajat clovni, pentru copii, si profesori de yoga, pentru adulti. De asemenea, refugiatii evrei pot beneficia de mincare cuser. Incendiul a cuprins deja regiuni extinse intre Los Angeles si granita cu Mexicul. Peste 1.600 km patrati de vegetatie au fost facuti scrum. De asemenea, mii de locuinte au fost distruse sau avariate si alte 68.000 de cladiri sint inca amenintate de flacari. Pirjolul sta sa cuprinda unele cartiere rezidentiale de la periferia Los Angelesului, in care fiecare proprietate valoreaza o mica avere. Chiar si Hollywoodul sta sub amenintarea focului, iar locuintele unor vedete de cinema au fost deja avariate.

Limbile de foc se extind in ritm alert din cauza temperaturii extrem de ridicate si a vintului puternic. Termometrele au aratat, pe alocuri, 32 de grade Celsius, iar rafalele de vint au atins viteze de peste 160 km pe ora. In aceste conditii, misiunea pompierilor trimisi sa stinga flacarile este extrem de dificila. „Vintul e atit de puternic incit nu luptam propriu-zis impotriva focului, incercam doar sa mai salvam ceva din cladiri", a declarat Jim Gelrud, unul dintre pompieri. „In unele locuri trebuie sa ne retragem si sa lasam incendiul sa se extinda. Nu putem face nimic", a spus la rindul sau padurarul Kurt Winchester.

Presedintele american George Bush a decretat starea de urgenta si a deblocat fonduri federale pentru ajutorarea sinistratilor. El a anuntat ca va vizita, in curind, zona devastata. La rindul sau, Pentagonul a trimis avioane si elicoptere, pentru a ajuta pompierii sa stinga incendiile.