Precipitatiile care au cazut in toata tara, de la sfarsitul saptamanii incoace, au scos la iveala cat de prost sunt pregatite autoritatile pentru astfel de fenomene.

In week-end, toata valea Prahovei a fost practic paralizata, iar cateva
Precipitatiile care au cazut in toata tara, de la sfarsitul saptamanii incoace, au scos la iveala cat de prost sunt pregatite autoritatile pentru astfel de fenomene.

In week-end, toata valea Prahovei a fost practic paralizata, iar cateva judete din Moldova au stat ore bune sub zapada. Dupa ninsoare, alte localitati au fost luate de ape, iar prefectii si primar de acolo au facut eforturi imense pentru a tine situatia sub control. Toate acestea s-au intamplat in contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie si Hidrologie daduse avertizari cu privire la aceste fenomene, inca de la inceputul saptamanii trecute.

Ieri dimineata, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a dat avertizare hidro de Cod Portocaliu pentru zece judete din tara. La acea ora, deja o buna bucata din Romania se afla sub ape, iar culoarea galbena a inceput sa se preschimbe rapid in portocaliu, pe tot mai multe zone. Avertizarile hidrologice cod galben indica risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei, cu depasiri ale cotelor de atentie. Codul portocaliu indica risc de viituri generatoare de revarsari importante, cu impact s emnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Alerta se va mentine si in zilele urmatoare, iar meteorologii spun ca este posibil ca iarna din acest an sa fie una mai grea decat de obicei.

Pregatirile de iarna in Bucuresti, doar pe hårtie
In cazul unor caderi masive de zapada, Bucurestiul este total nepregatit. Comandamentul de urgenta, care se intocmea de regula la Primaria Capitalei va fi in acest an spart in 6 subdiviziuni. O ordonanta de urgenta data anul acesta a luat aceste atributii de la Capitala si le-a trecut la sectoare. Experienta anilor trecuti a demonstrat ca primariile de sector nu sunt pregatite sa isi gestioneze singure parohia. „In anii trecuti, atunci cand constatam ca anumite sectoare au probleme, fie de personal, fie de utilaje, gaseam solutii sa suplinim aceste lipsuri din alta parte. Luam dintr-o zona unde lucrurile stateau bine si ne carpeam in alta parte. Acum, dupa schimbarea legii, nu mai putem sa facem asa ceva“, povesteste Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.

Sectoarele problema de anul acesta s-ar putea sa fie 1 si 5. Ambii primari ai acestor unitati administrative au denuntat unilateral contractele cu firmele de salubrizare cu care s-a lucrat, iar acum sunt total descoperiti. In cazul lui Andrei Chiliman, acesta nici macar nu a trimis la Capitala planul de deszapezire pentru aceasta iarna. Din acest document ar trebui sa rezulte cate utilaje are primaria, cum sunt ele pregatite, unde sunt parcate si in cate schimburi vor lucra.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.