Austriecii de la Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romåne (BCR), si-au adus omul lor in fruntea celei mai mari banci din tara.

A inceput restructurarea la nivel inalt a BCR. Nicolae Danila a demisionat ieri din fotoliul de director executiv al bancii, dupa ce a ocupat aceasta functie timp de sapte ani. In locul sau, austriecii de la Erste Bank l-au dorit pe actualul vicepresedinte executiv al bancii, Manfred Wimmer.

Acesta va ocupa temporar pozitia de sef al institutiei incepand cu 1 decembrie 2007, potrivit unui comunicat al institutiei. Daca oficialii austrieci ai Erste Bank, ca si Danila, vorbesc despre o despartire de comun acord, nu acelasi lucru afirma ceilalti actionari ai BCR. Mihai Fercala, presedintele Societatii de Investitii Financiare (SIF) Transilvania - unul dintre actionarii semnificativi ai BCR -, spune ca „demisia poate fi atribuita unei diferente de opinii intre acesta si Erste Bank cu privire la restructurarea bancii“, potrivit NewsIn. El se bazeaza pe faptul ca fostul director executiv al BCR avea o intelegere initiala cu actionarul majoritar, Erste Bank, pentru un mandat mai lung. Mai mult, chiar luna trecuta, presedintele Grupului Erste, Andreas Treichl, confirma intentia de a colabora pe termen lung cu Danila. „Presedintele Danila va iesi la pensie de la BCR“, declara Treichl, in momentul lansarii noului brand al bancii. Ce s-a intamplat in decurs de cateva saptamani? „Probabil nu au mai functionat pe aceeasi frecventa“, explica presedintele SIF Transilvania. Iar inlocuirea lui Danila din fruntea BCR se inscrie in aceeasi politica de schimbari practicata de austrieci. Miscarea facuta de oficialii Erste Bank la varful BCR „era oarecum previzibila“, considera Fercala, mai ales ca Wimmer este unul dintre oamenii de baza ai grupului financiar austriac.

El a fost transferat la Bucuresti din pozitia de membru in boardul Erste in cea de vicepresedinte al BCR.