Ministrii europeni ai agriculturii au autorizat, luni, guvernul roman sa deblocheze ajutoare de stat de circa 400 milioane de euro pentru ajutarea agricultorilor afectati de seceta din acest an.

Sprijinul financiar pentru infiintarea cult
Ministrii europeni ai agriculturii au autorizat, luni, guvernul roman sa deblocheze ajutoare de stat de circa 400 milioane de euro pentru ajutarea agricultorilor afectati de seceta din acest an.

Sprijinul financiar pentru infiintarea culturilor de toamna a fost distribuit fermierilor, sub forma bonurilor valorice, inca din luna septembrie. „Din luna iulie, Romania a notificat Comisia Europeana (CE) despre aceasta forma de sprijin propusa pentru fermierii afectati de seceta in acest an. Intr-un fel ne-am asumat riscul de a distribui bonurile valorice inainte de acordul oficial al Comisiei, pentru ca fermierii aveau nevoie de acest sprijin pentru infiintarea culturilor de toamna“, a declarat, ieri, Dacian Ciolos, ministrul agriculturii, citat de NewsIn. „Dintre statele care au votat favorabil pentru acordarea acestor ajutoare, doar trei
s-au abtinut - Danemarca, Suedia si Cehia -, dar nu din cauza faptului ca nu ar fi fost de acord sa deblocam acest sprijin, ci pentru ca sunt de principiu sa lasi piata sa dicteze fara interventia statului“, a mai spus Ciolos.

Ministrul a explicat ca au fost discutii referitoare la schema de plati in ceea ce priveste ajutoarele de urgenta in caz de calamitati pentru anul 2008, dar in acest caz ar mai trebui adaptata legislatia romaneasca. „Comisarul european pe Agricultura ne-a reprosat ca nu avem evaluari precise pe ferme si zone agricole in ceea ce priveste pagubele care s-au inregistrat din cauza secetei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.