In plina conflagratie mondiala, armata britanica este campata in teritoriile triburilor arabe si silita sa colaboreze cu acestea. O insarcinare administrativa pe langa un influent nobil arab (Alec Guinness) este incredintata unui ofiter britanic cam
In plina conflagratie mondiala, armata britanica este campata in teritoriile triburilor arabe si silita sa colaboreze cu acestea. O insarcinare administrativa pe langa un influent nobil arab (Alec Guinness) este incredintata unui ofiter britanic cam indisciplinat si contradictoriu, dar bun cunoscator al dialectului beduin. Acesta este locotenentul Lawrence (Peter O'Toole) si va juca un rol capital in tentativa de unificare a triburilor arabe in primele decenii ale secolului XX. El va invata sa inteleaga si sa aprecieze lumea araba prin intermediul relatiilor pe care si le construieste cu capeteniile triburilor. Lawrence se va vedea astfel rupt intre datoria fata de armata britanica careia inca ii apartine si interesele lumii arabe cu care tinde sa solidarizeze.

Scenariu controversat
Desi scenariul se bazeaza chiar pe cartea autobiografica a lui Lawrence, „Cei sapte stalpi ai intelepciunii“, si este considerat desavarsit ca realizare cinematografica, acuratetea istorica a peliculei a fost serios contestata. Filmul ii inventeaza lui Lawrence trasaturi de caracter inexistente, precum repulsia fata de violen ta si tendinte pacifiste, de care cei care l-au cunoscut spun ca era lipsit cu desavarsire. De asemenea, el este descris ca un individ animat de un egoism feroce, desi a fost mai degraba retinut in a-si trambita ispravile de arme. Oricum, daca Lawrence nu ar fi existat cu adevarat, scenariul ar fi fost inatacabil. Asa ca filmul merita vazut chiar si asa, scenariul fiind unul din marile sale atuuri, motiv pentru care a si fost nominalizat la Oscaruri in 1963. Regia filmului ii apartine legendarului David Lean (al carui nume il poarta premiul anual acordat celui mai bun regizor de catre Academia de Film Britanica). Coloana sonora este semnata de Maurice Jarre si a fost interpretata de Orchestra Filarmonica din Londra. Lansat in 1962, filmul a fost de la inceput un urias succes de casa, dar si de critica. Pelicula este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai influente ale tuturor timpurilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.