VIJELII BUCURESTI. Traficul rutier din zona Garii de Nord a fost blocat ieri timp de peste o ora, din cauza unui arbore care a fost smuls din radacini de vantul puternic si a cazut pe carosabil, la intersectia Gheorghe Duca cu Alexandru Ioan Cuza. Copacul a cazut peste un tramvai. Nu s-au inregistrat victime.


13:09 - INSTANTA
ALBA-IULIA. Curtea de Apel discuta azi apelul DNA impotriva sentintei de achitare date in dosarul edililor din Ramnicu-Valcea.
AIUD. Administratia va primi peste 150.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate privind reabilitarea cetatii medievale.

13:14 - MODERNIZÃ…RI
DECIZIE INSTANTÃ…. Completul de noua judecatori al Instantei Supreme a decis ieri eliberarea procurorului Dinu Nica, de la Parchetul Tribunalului Prahova, retinut de procurorii anticoruptie in legatura cu o mita de 170 de milioane de lei vechi.
TRAFIC INTRERUPT. Circulatia rutiera a fost intrerupta in localitatea Vintu de Jos, pe drumul ce leaga Alba-Iulia de Deva, din cauza unor lucrari de inlocuire a canalizarii. Lucrarile vor dura pana la 15 decembrie, perioada in care traficul rutier va fi redirectionat pe DN 1 si pe DN 7, prin Sebes.


DNA - Directori ai INHGA, deferiti Justitiei
DNA a trimis in judecata trei directori si un sef-contabil din conducerea Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) pentru prejudicierea institutiei cu peste 170.000 de euro. Petre Stanciu - director, Marinela Simota - director stiintific, Ecaterina Porumbelu - fost director, si Violeta Dupu - fost sef Serviciu financiar contabilitate, sunt acuzati ca in perioada ianuarie 2004 - septembrie 2005 si-au indeplinit cu stiinta, in mod defectuos, atributiile de serviciu, incalcand normele legale referitoare la incheierea si derularea conventiilor civile de prestari servicii cu terte persoane fizice.


CONSTANTA - Palmierii din Mamaia, mutati in sera
Palmierii din Mamaia si din municipiul Constanta au fost scosi din amplasamentele lor si transportati in sera, din cauza inrautatirii conditiilor meteorologice. Potrivit sefului Serviciului administrare spatii verzi si igiena publica, din cadrul Primariei Constanta, George Coman, in acest an au fost distrusi sase palmieri. Acestia au fost achizitionati de Administratia locala cu 700-800 de dolari bucata, in urma cu cinci ani. (E.S.)


CRAIOVA - Ragaz de cateva zile pentru politisti
Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a afirmat ieri ca sefii Politiei au ragaz cateva zile pentru a stabili cine se face vinovat in cazul tanarului ucis si descoperit transat sub doua poduri din judetul Caras-Severin si pentru a rezolva problema scandalurilor de pe strazile din municipiul Craiova. "Craiovenii nu mai sunt in siguranta. Miercuri
(n. red. - maine) voi cere sa vorbesc cu ministrul David, sa vedem daca sefii Politiei sunt vinovati. Daca va fi necesar, voi cere schimbarea din functie a sefilor Politiei", a spus Silviu Dumitru. (M. Gavrila)


DECORATII - Basescu a cerut iertare in tiganeste
Presedintele Traian Basescu i-a decorat ieri pe Dumitru Tranca, Traian Grancea si Ion Minutescu cu Ordinul National "Serviciul credincios" in grad de cavaler, trei romi care au fost deportati in Transnistria in timpul celui de-al doilea razboi mondial. La ceremonie au fost prezenti Florin Cioaba, Nicolae Paun si Gabi Lunca. Basescu le-a citit acestora un mesaj de iertare in tiganeste: "Iertati-ne, fratilor si surorilor, pentru ce a fost, iar viitorul Romaniei il vom construi frumos impreuna".


SIBIU - Lovita de masina intr-un atelier
O femeie a ajuns ieri la Spitalul Judetean Sibiu cu multiple rani, dupa ce o masina a spart zidurile atelierului de reparatii in care lucra femeia si a dat peste ea. Martorii spun ca soferul a patruns cu viteza intr-o intersectie in care ar fi trebuit sa acorde prioritate si a lovit o autoutilitara a pompierilor. In urma impactului, masina ARO s-a rasucit pe sosea si a intrat in zidul service-ului pentru aparate electrocasnice. Atelierul de reparatii a fost complet distrus. Soferul vinovat va fi cercetat pentru vatamare corporala si distrugere. (D. Tomozei)


SESIZARE CNSAS - Mona Musca, cercetata pentru fals
Mona Musca, insotita de Valeriu Stoica, avocat si fost ministru al Justitiei, s-a prezentat ieri la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiata intr-un dosar. Cei doi au refuzat sa dezvaluie orice alte informatii. Potrivit biroului de presa al Ministerului Public, Mona Musca a fost chemata in legatura cu sesizarea facuta de CNSAS la Parchet, in care Mona Musca este acuzata de fals in declaratii, ce ar fi fost comis atunci cand politicianul a declarat la Colegiu ca nu a facut politie politica. (V. Fotache)


INVÃ…TÃ…MÃ…NT - Pachetul de legi din Educatie, la final
Proiectul privind pachetul de legi din Educatie va fi facut public maine dimineata, la BCU, a informat Ministerul Educatiei. Dupa lansare, timp de o luna, orice persoana va putea sa-si exprime opiniile legate de noile legi din invatamant. Proiectul pachetului de legi a fost discutat anterior de experti ai Ministerului Educatiei cu reprezentantii sindicatelor cadrelor didactice, precum si cu cei ai studentilor. (Alina Gavrila)


REGIE - Caminele UMF, fara caldura
Cateva mii de studenti bucuresteni cazati in caminele Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Regie stau in frig, intrucat conducerea institutiei nu a platit facturile la gaze, iar lucrarile de reamenajare au fost intarziate. Studentii se tem ca montarea caloriferelor ar putea dura mult timp, intrucat muncitorii lucreaza foarte incet sau deloc.   Cazul Bordei - Se cere anularea deciziilor din 2003 Tribunalul Bucuresti incepe la data de 19 noiembrie judecarea procesului prin care fundatia Eco Civica a solicitat anularea celor doua dispozitii prin care fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, dadea in schimbul terenului din Satul Francez Parcul Bordei. Potrivit avocatului Mihai Florea, cele doua documente au fost emise cu incalcarea legii si determina anularea tuturor actelor subsecvente prin care Costica Constanda a obtinut Parcul Bordei. (M.P.)     Decoratii - Basescu a cerut iertare in tiganeste Presedintele Traian Basescu i-a decorat ieri pe Dumitru Tranca, Traian Grancea si Ion Minutescu cu Ordinul National "Serviciul credincios" in grad de cavaler, trei romi care au fost deportati in Transnistria in timpul celui de-al doilea razboi Mondial. La ceremonie au fost prezenti Florin Cioaba, Nicolae Paun si Gabi Lunca. Basescu le-a citit acestora un mesaj de iertare in tiganeste: "Iertati-ne, fratilor si surorilor, pentru ce a fost, iar viitorul Romaniei il vom construi frumos impreuna".     Cod Rutier - 60 km/ora, limita de viteza in oras Conducatorii auto vor putea circula cu maximum 60 km la ora in oras, iar in afara cu pana la 120 km la ora daca ruleaza pe drumuri expres sau national europene si, respectiv, 100 km la ora in cazul celorlalte tipuri de drumuri, au decis ieri in unanimitate senatorii, modificand in acest sens Codul Rutier. In plus, prin adoptarea unui amendament s-a decis eliminarea reexaminarii inainte de restituirea permisului auto care a fost suspendat. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie adoptata si de Camera Deputatilor. (Aniela Nine)