Pana la finalizarea investigatiilor, privatizarea ramane in stand-by
In contractul semnat cu Ford, incheierea tranzactiei este prevazuta pentru 30 ianuarie 2008La cateva zile dupa ce Executivul a cerut Parlamentului sa sisteze dezbaterile pe proiectul de lege privind privatizarea Automobile Craiova, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a anuntat ca "in general, investigatiile si procedurile de acest gen dureaza pana la 18 luni". El a adaugat ca a cerut autoritatilor europene sa finalizeze procedurile "cu maxima operativitate", mai exact intr-un interval de 5-8 luni. El a precizat ca rezolvarea cazului depinde si de maniera, rapiditatea si calitatea informatiilor furnizate de autoritatile romane. "In colegiul CE am subliniat, ca privatizarea Daewoo este foarte importanta nu numai pentru Craiova, ci pentru intreaga regiune", a mentionat Orban.
El a insistat asupra faptului ca CE nu doreste sa pedepseasca Romania, dar Uniunea Europeana este o organizatie "a regulilor care trebuie respectate de toata lumea".
Presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu, a declarat la randul sau, ca inainte de semnarea contractului de privatizare a Automobile Craiova autoritatea de reglementare nu a primit nicio notificare legata de un posibil ajutor de stat. Procedurile CE nu prevad un termen limita pentru finalizarea unor investigatii precum cea inceputa in cazul posibilelor ajutoare de stat acordate Automobile Craiova, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanti ai Executivului european. "Acest lucru nu inseamna insa ca (investigatia - n.r.) va dura ani si ani. Este doar timpul necesar Comisiei Europene sa analizeze cazul, in general problemele legate de ajutoarele de stat sunt tehnice si complexe", au afirmat sursele citate.Contractul de privatizare nu se va derula in cazul in care CE va decide ca Romania a incalcat Tratatul de aderare prin acordarea de ajutoare de stat, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Concurentei. "Deocamdata vorbim de o posibila acordare de ajutoare de stat. Ramane ca acest lucru sa fie stabilit de Comisia Europeana", a spus Oprescu. El a explicat ca exista trei situatii posibile: se constata ca nu s-a incalcat Tratatul si nu va fi nicio problema; se constata ca s-au acordat ajutoare de stat, dar le aproba; se da aviz negativ si contractul isi pierde valabilitatea. Gheorghe Oprescu a adaugat ca depinde de reprezentantii celor doua parti daca se vor mai aseza la masa negocierilor.