Unele lucruri nu se pot schimba: printre acestea este si faptul ca micul dejun ramane masa cea mai importanta a zilei. Special pregatit, acesta are menirea de a-ti asigura o buna functionare a metabolismului, pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa
Unele lucruri nu se pot schimba: printre acestea este si faptul ca micul dejun ramane masa cea mai importanta a zilei. Special pregatit, acesta are menirea de a-ti asigura o buna functionare a metabolismului, pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa.


Ceasul desteptator suna din nou, dorind sa-ti ureze o dimineata cat mai placuta. Placuta? Pe cine vrea sa pacaleasca? Te trezesti somnoros, gandindu-te ca noua zi de munca va fi mai putin obositoare decat cea precedenta. Pentru a rezista cat mai mult timp stresului de la serviciu, o alimentatie sanatoasa, inca de dimineata, te va revigora si te va tine in forma pe tot parcursul zilei.


SÃ…NÃ…TATE. In caz ca ai uitat, micul dejun este cea mai importanta masa de peste zi. Potrivit ultimelor cercetari, acesta joaca un rol important in reducerea riscului de obezitate si de preinfarct. In orice colt de lume ne-am afla, asteptarile sunt aceleasi: trebuie "sa te puna pe picioare" pentru ziua care abia urmeaza. Iar acest lucru este de obicei obtinut prin combinarea unui aliment energizant cu unul intaritor, in proportii diferite si relative, in functie de zona, educatie si cultura.


DIVERSITATE. Europenii sunt mari consumatori de cafea, de aceea aceasta bautura este nelipsita din micul festin matinal. In tari precum Germania, Austria, Olanda si Suedia, micul dejun este caracterizat printr-o selectie generoasa de alimente: cereale, oua, o varietate de paine cu unt si gem, iaurt, fructe, ciocolata calda sau lapte. Daca cei de aici prefera o alimentatie lacto-vegetariana, britanicii se afla insa la polul opus. O larga varietate de carnuri se afla intodeauna pe primul-plan: bacon, carnati, cotlete de miel, dar, pe langa aceasta, ei consuma si cereale, peste afumat, ciuperci, rosii. In ceea ce-i priveste pe spanioli si pe portughezi, acestia nu acorda o atentie suficienta micului dejun, ci prefera sa consume preparate cat mai simple, formate de regula dintr-o chifla cu unt si gem, precum si o ceasca de cafea cu lapte. Italienii sunt adeptii unui mic dejun format de regula din briose, o paine speciala numita pannetone, cafea, portocale. Bucataria turceasca, aflata "cu un picior" pe continent, ofera destul de putine optiuni pentru mesele de dimineata. Un mic dejun consta in doar cateva felii de paine unse cu unt si miere. Indiferent de regimul alimentar adoptat si de cultura impartasita, micul dejun ramane principala sursa de energie a fiecarei zile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.