Unui eveniment meteorologic - racirea vremii - i s-a adaugat, la finele saptamanii trecute, un eveniment politic: debutul campaniei electorale murdare pentru scrutinul europarlamentar de la 25 noiembrie 2007. Acest debut a constat in publicarea unei asa-zise liste negre a unei asa-zise Coalitii pentru un Parlament Curat. Alcatuita din ONG-uri deja faimoase pentru implicarea lor in politica pe post de chibiti ai Cotroceniului, asa-zisa  Coalitie numara la loc de frunte SAR si Pro Democratia, ONG-uri  care s-au remarcat drept cei mai harnici  factori diversionisti din ultimii ani.


Scenariul nu e nou. A mai fost folosit de aceeasi asa-zisa Coalitie pentru un Parlament Curat si in alegerile din 2004. Cateva ONG-uri obscure, cu membri cat sa incapa intr-un automobil, se fac ca se intrunesc pentru a stabili, cu de la sine putere si pe baza unor criterii fanteziste, o lista de persoane pe care le declara ca nu intrunesc criteriile de eligibilitate. Ca se intrunesc si stabilesc n-ar fi nimic deosebit. In Cismigiu s-au intalnit si se mai intalnesc pensionari care fac si desfac guverne. Smecheria in diversiunea cu CPC consta in larma pe care o face apoi presa aservita in jurul listei. Desi habar n-au ce-i cu aceasta Coalitie si cu ce se mananca ea, alegatorii afla de la trusturile media, al caror actionar majoritar spiritual e Traian Basescu, faptul ca unele nume dintre cele care vor fi prezente pe liste au probleme.


Acum, in 2007, viata politica e un pic mai nuantata decat cea din 2004. Nu mai asistam la o confruntare intre doua forte. Alianta D.A. pe de-o parte si PSD pe de alta. In consecinta, diversionistii au socotit ca trebuie sa fie mai subtili. Au inclus astfel pe lista neagra si doi candidati PD, formatiunea pentru care lucreaza CPC. Acesti doi candidati - Petru Filip  si Marin Zlotea - puteau fi pusi si pe lista celor care-ar urma sa fie spanzurati. N-ar fi starnit nici o tresarire in randurile electoratului. Si din simplul motiv ca sunt niste neica-nimeni. Asa-zisa Coalitie a  dovedit ca stie sa fie smechera. Telul ascuns al afacerii lor dambovitene nu l-a constituit punerea la indoiala a unor nume de pe lista, ci a listei in ansamblu. Din acest punct de vedere, alegerea a doua nume obscure de pe lista PD a fost gandita inteligent. Ea nu afecteaza cu nimic lista PD. Pentru prosti, ea are insa menirea de a-i trage pe sfoara simuland obiectivitatea.


Cele doua formatiuni adversare ale PD in campanie - PNL si PSD - sunt  insa lovite din plin. Pentru ca, in timp ce de la PD au fost declarate ca neintrunind criteriile de eligibilitate doua nume obscure, iar de la PLD n-a fost suspectat nici un nume, de la PNL si PSD au fost alese dinadins nume de marca: Daniel Daianu (PNL), Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu (PSD).


Pe ce temei au fost pusi pe lista de asa-zisa Coalitie pentru un Parlament Curat cei doi, care s-au remarcat deja in Parlamentul European? Adrian Severin, pentru ca "a primit o locuinta in 1991, iar o alta a fost repartizata socrilor sai, desi nu indeplinea conditiile legale". Sa-l excluzi pe cel mai bun europarlamentar al nostru plecand de la un fapt minor (daca e adevarat) e o noua dovada ca, in Romania, mizeria politicianista n-are limite.  Ioan Mircea Pascu n-ar trebui ales, pentru ca "a fost ministru al Apararii in perioada achizitionarii a doua fregate din Marea Britanie pentru care la Londra au fost arestate doua persoane pentru coruptie". Sa lasam deoparte faptul ca nici presa londoneza, nici cea din Romania n-au putut identifica responsabilitati in  Romania pentru scandalul de la Londra. Sa amintim insa ca arhitectul contractelor suspectate n-a fost Ioan Mircea Pascu, ci Liviu Maior. S-ar putea obiecta ca de asta data CPC a fost extrem de exigenta, ajungand sa puna pe lista neagra nume si plecand de la o simpla banuiala.


Ce ne facem atunci cu doua nume evidentiate de Grupul de Investigatii Politice: Theodor Stolojan si Sorin Frunzaverde?! Liderul PLD intrunea mai multe criterii de a fi pus pe lista: de la implicarea in scandaluri de coruptie pana la suspiciunea de a fi fost un stalp al Securitatii. Daca asa-zisa Coalitie pentru un Parlament Curat ar fi folosit si in cazul lui Theodor Stolojan criteriile aplicate la cazurile Daniel Daianu, Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu, liderul PLD n-ar fi fost bun nici sa spele pe jos la Parlamentul European. Lucruri asemanatoare se pot spune si despre Sorin Frunzaverde, candidatul PD. De ce nu i-a  pus CPC pe lista? Pentru ca ar fi atins intreaga lista a PLD si a PD. Ceea ce ar fi contravenit scopului ascuns al acestei diversiuni de campanie electorala murdara: lovirea listelor PNL si PSD, adversare puternice ale PLD si PD la europarlamentare.