Daca in ianuarie paritatea euro/dolar scadea spre nivelul de 1,2850 dolari, pe fondul rezultatelor bune ale economiei americane, urmatoarele luni au aratat o scadere constanta a increderii investitorilor in dolar, euro atingand la sfarsitul saptamani
Daca in ianuarie paritatea euro/dolar scadea spre nivelul de 1,2850 dolari, pe fondul rezultatelor bune ale economiei americane, urmatoarele luni au aratat o scadere constanta a increderii investitorilor in dolar, euro atingand la sfarsitul saptamanii trecute un nou maxim istoric de 1,4319 dolari, in crestere cu 14% fata de sfarsitul anului trecut si 22% comparativ cu data crearii sale la 31 decembrie 1998. De altfel, incepand cu data de 12 septembrie, cand paritatea a fost de 1,3890 dolari, euro a inregistrat saptamanal noi maxime istorice, increderea in moneda americana scazand foarte mult, dupa criza declansata de fondurile credit ipotecar subprime, generalizata apoi pe toate pietele financiare, ceea ce a necesitat interventia directa a marilor banci centrale, care au injectat lichiditati bancilor comerciale aflate in suferinta. In plus, Rezerva Federala americana a redus in septembrie dobanda sa de politica monetara de la 5,25 la 4,75%, confirmand astfel supozitiile privind intrarea economiei SUA in recesiune, evolutie anticipata la inceputul anului de fostul sau presedinte, Alan Greenspan. Anaslistii de la Standard & Poor's considera ca Fed va recurge la o noua scadere a dobanzii in urmatoarele trei luni, ca un raspuns la incetinirea cresterii economiei SUA.
Pragul de 1,43 dolari a fost depasit inca de joi, dupa ce pretul barilului de petrol s-a mentinut in apropierea nivelului record de 90,02 de dolari pe baril, datorita ingrijorarilor privind stocurile de combustibil pentru iarna, dar si a tensiunilor dintre Turcia si rebelii kurzi din nordul Irakului, intrucat traderii se tem de o eventuala intrerupere a livrarilor de petrol din Orientul Mijlociu. Pe de alta parte, dolarul a scazut si din cauza datelor nevaforabile cu privire la piata locurilor de munca si a scaderii cu o treime a profitului celei de-a doua banci din SUA.
Toate acestea au avut darul de a determina o crestere a aversiunii fata de risc a investitorilor, in special a speculatorilor "carry trade", ceea ce facut ca paritatea monedei nipone sa creasca fata de cea europeana si cea americana, vineri euro coborand la 163,72 yeni, dupa ce la inceputul saptamanii urcase la 167 yeni.
Ramane de vazut care vor fi concluziile intalnirii G7, care s-a desfasurat la Washington. Analistii considerau ca SUA nu vor dori referiri la situatia monedei americane, aprecierea dolarului contribuind in mod cert la scaderea uriasului sau deficit comercial, prin stimularea exporturilor si reducerea importurilor, dupa ce in august balanta de capitaluri americana a inregistrat un deficit de 69,3 miliarde dolari, in timp ce analistii mizau pe o crestere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.