"Cine limba lunga , va taia cinci ani la sare." Sunt versuri din intelepciunea veche romaneasca, aduse mereu in actualitate de abuzurile regimurilor politice, indiferent de culoarea lor si de... secol.Suntem in plina era a tehnologiei informaticii si
"Cine limba lunga , va taia cinci ani la sare." Sunt versuri din intelepciunea veche romaneasca, aduse mereu in actualitate de abuzurile regimurilor politice, indiferent de culoarea lor si de... secol.Suntem in plina era a tehnologiei informaticii si comunicatiilor. Avantajele ei sunt, in unele cazuri, un bumerang care ii izbeste pe utilizatorii minunilor IT&C. Telefonia mobila a intrat in viata cotidiana, dar este si o  cale directa spre anchetele procurorilor. Cine limba lunga , ofera repede, prin interceptari, "probe". Le trebuie urgent avocati priceputi pentru a scapa de pedeapsa celor "cinci ani de taiat la sare".

Cum au aparut in Romania atatea ocne? Nu avem noi Ocnele Mari? Cei cu limba lunga, dar si cei cu iuteala la membrele superioare au contribuit din plin la dezvoltarea rapida a exploatarii sarii pe meleagurile noastre.

Nu am fost noi lideri europeni la exploatarea sarii timp de secole? Credeti ca a fost important sa ai doar zacamantul? Evident ca la noi fiind atat de putini hoti, pentru a mari numarul ocnasilor pe care se baza expansiunea acestei ramuri, au fost adusi la taiat sare si cei cu limba lunga. Ca sa fie prinsi, s-a dezvoltat si bransa celor cu auzul fin. Turnatorii au avut mereu pe meleagurile noastre o paine de mancat de la stat, fie el fanariot, regat sau republica. Acum exista aceasta tehnica minunata care-i prinde in flagrant pe ministri cu caltabosul gata de mancat.

Alde Tulus ar ramane cu dosarele goale daca n-ar avea la dispozitie ochii si urechile IT&C.

Sigur ca "limbile lungi" pot fi asimilate in cazul lui Tulus si cu inspectorii care i-au controlat activitatea. Scapat de un verdict drastic de echipa dnei fosta Kovesi, formata din oameni tot unul si unul, Tulusel a sarit pe inspectorii CSM care i-au gasit bube. "Sa fie dati afara", a cerut vehement si narod parchetarul. Cand ai un vot de scapare de la un munte de motalitate de Medgidia poti sa te ceri singur sa tai sare. Morar, Kovesi, Tulus formeaza o tripleta de mare caracter, in apropierea careia nici un tratament antivomisment nu este eficace.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.