Caricaturistul Ion Barbu a facut tot „traficul de influenta" pe care-l putea face pentru a-l convinge pe presedinte sa-i prefateze noul volum.Fotografiile Palatului Cotroceni
sint fundalul caricaturilor lui Ion Barbu „Odala Voda va aparea la Polirom „sa dea seama despre primii ani de domnie" a lui Traian Basescu, spune Ion Barbu, care si-a facut documentarea chiar la sursa, in gradinile si incaperile Cotroceniului. Desenatorul a fost acolo, a pozat tot ce a stat in fata sa, minus biroul prezidential, toaleta si alte citeva sali -secret de stat -, si a folosit fotografiile drept fundal pentru caricaturile din volum. „I-am scris un e-mail lui Traian Basescu acum vreun an, cind am vazut ca ii spunea unei doamne din diaspora ca el raspunde la toate scrisorile, zicindu-i ca eu ma indoiesc de asta. Mi-a raspuns dupa doua ore. Apoi i-am scris ca vreau sa ma lase sa fotografiez Cotroceniul, la inceput mi-a raspuns mai greu, dar, datorita eforturilor Danei Deac de a o convinge pe Adriana Saftoiu, am reusit sa intru in culisele palatului", declara Ion Barbu pilele de care s-a folosit in actul artistic. Cind a fost vorba sa-l convinga pe presedinte sa-i prefateze cartea, pilele nu i-au mai fost de nici un ajutor, iar Barbu i-a scris lui Basescu un e-mail ca de la barbat la barbat. „Cu prefata, i-am cerut sa-mi scrie, dar n-am primit nici un raspuns. S-a intervenit pe din dos, cu alti oameni care stiau alti consilieri, dar fara rezultat. Cu mai putin de o luna in urma, intr-o disperare de cauza, cartea trebuia sa intre la tipar, i-am scris ca e foarte urit ce face, ca in orice tara civilizata presedintele are parte de carti de caricatura si i-am dat un citat dintr-un clasic: «In viata nu se stie niciodata cine pe cine onoreaza». Cred ca acel citat l-a convins si a scris prefata."

Desenele lui Ion Barbu sint sustinute in scris de „o seama de consilieri voluntari ai lui Traian Basescu, niste oameni care ii arata gratis cind greseste", cum ii numeste artistul, a caror munitie, calibrata la cite o pagina de text, este incarcata intre filele de caricatura: Liviu Antonesei, Doru Buscu, Radu Pavel Gheo, Lucian Dan Teodorovici, Marcel Tolcea, Serban Foarta sau Zoe Petre. Mai multe despre volumul „Oda la Voda" puteti citi in „Suplimentul de Cultura" de simbata.

Din prefata lui Basescu „Admit ca presiunea continua la care este expus politicianul «de profesie» se dovedeste greu de gestionat. (... ) Tot ce imi doresc insa e sa vad ca o caricatura sau o critica de presa care imi sint adresate nu poarta in ele ura, dispretul sau lipsa de bun-simt. (...)

In lucrarea de fata, plina de verva comica si de talent, ma regasesc cu amuzament ca «protagonist» surprins in cele mai felurite imprejurari, mai mult sau mai putin plauzibile.

Ii multumesc lui Ion Barbu pentru «grija» constanta pe care mi-o poarta si sper ca eroul desenelor sale sa descreteasca fruntea tuturor cititorilor acestui album."

Cititi un interviu cu Ion Barbu, pe www.cotidianul.ro/select