Persoanele scunde au o stare a sanatatii mai proasta decat cele inalte, din cauza unui stil de viata nesanatos, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie. La studiu au participat peste 14.000 de persoane, care au oferit detalii despre inaltime
Persoanele scunde au o stare a sanatatii mai proasta decat cele inalte, din cauza unui stil de viata nesanatos, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie. La studiu au participat peste 14.000 de persoane, care au oferit detalii despre inaltime, greutate, varsta, sex, boli cronice si statut social. Participantii au fost apoi rugati sa evalueze starea lor de sanatate luand in considerare indicatori precum mobilitatea, durerea si depresia. In general, persoanele considerate scunde - 1,62 m pentru barbati si 1,52 m pentru femei - aveau, potrivit propriilor evaluari, o stare a sanatatii mai proasta din punct de vedere fizic si psihic decat persoanele de inaltime medie. Studiul nu a luat in considerare starea reala a sanatatii participantilor la studiu, ci propriile lor evaluari. Cu cat persoana este mai scunda, cu atat starea sanatatii fizice si mentale raportata de acesta va fi mai proasta, potrivit coordonatorului studiului, Torsten Christensen. Potrivit acestuia, fiecare doi centimetri adaugati inaltimii cu ajutorul tocurilor de la pantofi, de exemplu, poate avea un impact pozitiv asupra calitatii vietii unei persoane scu nde. Christensen a descoperit ca tocurile de 7,5 centimetri contribuie la imbunatatirea calitatii vietii cu 6%. Persoanele scunde intampina mai multe dificultati fata de persoanele de inaltime medie in domenii variate ale vietii, precum educatia, slujba si relatii. inaltimea mica la varsta adulta poate fi determinata atat de o dezvoltare normala, cat si de boli precum deficienta de hormon de crestere sau sindromul Turner. Tratamentul cu hormoni de crestere in copilarie poate contribui la cresterea in inaltime cu pana la 10 centimetri.

Dieta mediteraneana, patrimoniu al umanitatii
Oamenii de stiinta din zece tari sprijina candidatura dietei mediteraneene ca Patrimoniu Cultural al Umanitatii, titlu acordat de UNESCO.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.