Tribunalul Bucuresti a decis joi achitarea lui Ion Alexandru Tiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, acuzat de consum de droguri de mare risc in dosarul ĄCocaina pentru VIP-uri".

Aceasta este a doua achitare a lui Tiriac jr., dupa cea de acum un an si jumatate, cind aceeasi instanta a decis ca este nevinovat. Dupa prima achitare procurorii au facut recurs, iar Curtea de Apel a decis retrimiterea dosarului spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti. Decizia de joi poate fi atacata la Curtea de Apel.

Ancheta in dosarul ĄCocaina pentru VIP-uri", in care este inculpat si Tiriac jr., a inceput in 2002, iar in februarie 2004 au fost arestati doi tineri din anturajul sau, Bogdan Albu si Radu Eugen Nastase, asupra carora s-a gasit cocaina. Ulterior, Radu Nastase a intrat in programul de protectie a martorilor, dar a fost deconspirat de procurorul Gheorghe Muscalu, seful de atunci al DIICOT, intr-o emisiune televizata. In acelasi dosar au fost cercetate alte sapte persoane, printre care Ileana Lazariuc, Raluca Sandu si Robert Sandu.

Procurorii DIICOT Flavius Criznic si Nicolae Neagoe au considerat atunci ca detineau suficiente probe pentru a-l acuza pe Ion Alexandru Tiriac si de trafic de droguri. Ei au intocmit un rechizitoriu care a fost insa oprit de procurorul Muscalu, iar apoi acesta a repartizat dosarul altui procuror.

Ulterior, declaratiile mai multor martori au fost retrase sau inlocuite cu altele, din care reiesea ca fiul lui Ion Tiriac nu a vindut sau cumparat niciodata droguri si au disparut o serie de alte probe din dosar. Astfel, Tiriac a fost trimis in judecata doar pentru consum de droguri si, in final, a fost achitat de Tribunalul Bucuresti. Procurorii au contestat decizia. Robert Sandu a fost condamnat si apoi eliberat conditionat, dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa definitiva de trei ani cu inchisoarea. Dosarul Ralucai Sandu este inca pe masa procurorilor, in timp ce ea se afla in SUA, unde s-a casatorit cu un sportiv.

Partea de dosar cu ceilalti inculpati care nu erau VIP-uri s-a judecat separat, in asa-numitul dosar ĄCocaina saracilor", iar in decembrie 2005 Tribunalul Bucuresti a pronuntat pedepse grele in cazul acestora. Razvan Mihail Iotta, cel care ii aproviziona cu droguri pe Robert Mircea Sandu (presupusul furnizor al lui Tiriac jr.) si pe Radu Eugen Nastase (care ar fi fost dealerul Ralucai Sandu), a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru trafic de droguri. Rechizitoriul procurorilor condusi de Gheorghe Muscalu s-a oprit la veriga Iotta, fara a arata insa de la cine obtinea acesta cocaina. Muscalu este acum urmarit penal de DNA pentru favorizarea infractorului.