„World Music Days" este primul festival din Romania dedicat unui gen muzical foarte apreciat in intreaga lume: world music.

Tamango Shukar este una dintre prezentele-surpriza ale primei editii a Festivalului „World Music Days", care se va desfasura in acest weekend in Capitala Culturala Europeana. Artistul de etnie roma va evolua vineri seara pe scena Pavilionului 2007. Pentru a-l convinge sa participe la eveniment, organizatorii au mers in Baragan, unde Tamango locuieste cu familia intr-o coliba de chirpici. „Un tigan sadea. Nu stiu cum il cheama in acte. E analfabet si semneaza contracte fara sa stie ce semneaza. Nu stie carte, dar nu conteaza pentru el", a declarat Konstantin Schmitt, directorul Fundatiei Pro Art Hermannstadt.

Cu toate ca nu a urmat scoli inalte, Tamango este celebru pentru muzica tiganeasca, in special ursareasca, pe care o promoveaza. In concerte, el interpreteaza melodii vechi de peste 150 de ani, amintind de vechii tigani ursari care strabateau Europa acum un secol. De altfel, in cadrul vechilor spectacole cu ursul, la cererea spectatorilor, animalul oferea si un „masaj" in care oameni se intindeau pe jos, iar ursul dansa pe spatele lor. „Eu insumi am avut parte de un astfel de tratament, pentru ca sufar de reumatism", a declarat Schmitt.

Trupe din Franta, Spania, Polonia si Danemarca vor completa programul primei editii „World Music Days". O prezenta inedita este cea din ultima seara, cind Compania Maria Serrano va prezenta „FlamenTango", imbinind traditii muzicale din Spania, Italia, Argentina si chiar din Malta. Regis Huiban Quartet (Franta), Andre Ochodlo „Shalom" (Polonia), Diego Amador Trio (Spania), Serras (Danemarca) si Cantores Minores (Polonia) sint trupele straine care evolueaza la Sibiu, in timp ce Mandinga si Ro’Strings completeaza programul festivalului cu artisti romani.

Termenul de „world music" a inceput sa fie folosit inca din anii 1980, si desemna, la origine, orice gen de muzica „straina". Ca si traducerea sa libera din engleza, termenul defineste toate genurile muzicale ale lumii, in special muzica populara si locala a diferitelor popoare si regiuni. La inceputul anilor ‘90 genul „world music" devenise un gen muzical general acceptat si servea ca o contrapondere la sunetul din ce in ce mai sintetic al muzicii pop occidentale, cuprinzind o gama foarte larga, de la pop-flamenco pina la proiecte de muzica ambientala.