Statele Unite se tem de al treilea razboi mondial, iar Rusia lucreaza la planuri militare „grandioase".

In timpul ultimei sale sesiuni televizate de raspunsuri la intrebarile concetatenilor, presedintele Vladimir Putin a criticat politica externa a SUA in Orientul Mijlociu si a dat asigurari ca potentialul militar al Rusiei va creste in continuare.

Raspunzind intrebarilor atent selectionate din totalul de peste 1,6 milioane adresate, Putin a comparat Rusia cu Irakul, ca tara care ispiteste Occidentul, datorita resurselor energetice. Ideea de a ataca o tara bogata in resurse este „un erotism politic, care poate oferi placeri unora", a declarat Putin, subliniind ca ideea nu are sanse de reusita, iar Irakul este cel mai bun exemplu. „A combate un popor este un obiectiv fara viitor", a conchis liderul rus. „Multumesc lui Dumnezeu ca Rusia nu este Irak. Rusia are suficiente mijloace si forta pentru a se apara si a-si proteja interesele", a spus Putin. El a avertizat ca Rusia lucreaza „la palnuri grandioase" de noi tipuri de arme si vectori nucleari.

Referindu-se la dosarul nuclear iranian, presedintele rus a facut elogiul metodelor diplomatice, care reusesc „mai degraba decit o politica de amenintari sau de folosire a fortei", o aluzie la sanctiunile impuse de SUA Teheranului. Declaratiile lui Putin vin imediat dupa ce presedintele american George W. Bush a avertizat ca ambitiile nucleare ale Iranului pot avea consecinte catastrofale. „Daca vreti sa evitati un al treilea razboi mondial, cred ca ar trebui sa-i impiedicati pe iranieni sa dispuna de elementele necesare pentru fabricarea armei atomice", a declarat joi liderul de la Casa Alba.

Oficiali din Departamentul de Stat al SUA au declarat miercuri ca Statele Unite sint dispuse chiar sa renunte la instalarea scutului antiracheta din Polonia si Cehia, daca Iranul abandoneaza programul de imbogatire a uraniului. Totodata, Pentagonul a precizat ca scutul antiracheta, perceput de Putin ca indreptat impotriva Rusiei, nu va functiona decit atunci cind si Rusia va sesiza o amenintare din partea Iranului. „Intervalul in care scutul va deveni operational va fi proportional cu gravitatea amenintarii", a precizat Geoff Morrell, purtatorul de cuvint al Pentagonului.

Premierul israelian viziteaza Moscova pentru a dezbate dosarul nuclear iranian www.cotidianul.ro/select