Icoanele arhitecturii
Astazi, la ora 17.00, va avea loc,la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", vernisajul expozitiei "Polonia. Icoanele arhitecturii". Expozitia, care isi propune sa ofere o imagine asupra tendintelor actuale din domeniul arhitecturii din Polonia, prezentand o serie de fotografii ale unor cladiri construite dupa 1989, a fost itinerata deja in mai multe metropole europene precum si la Ottawa si New York. Expozitia va ramane deschisa pana pe 9 noiembrie. (M.A.)
Banu, Premiul Opera Omnia
Miercuri seara, un juriu format din Dumitru Avakian (muzica), Livius Ciocarlie (literatura), Aurelia Mocanu (arte vizuale), Alexandru Dabija (artele spectacolului) si Andrei Plesu (presedinte al juriului) a decernat, pentru a sasea oara, Marile Premii Prometheus pentru Opera Prima si Opera Omnia (acordate de Fundatia Anonimul). Premiul pentru Opera Prima i-a revenit artistului plastic Alexandru Radvan, iar cel pentru Opera Omnia, eseistului si criticului de teatru George Banu. Castigatorii au fost alesi, conform spuselor lui Andrei Plesu, chiar din "primul tur" al votului secret. Premiile sunt in valoare de 10.000 de lei
(Opera Prima) si 100.000 de lei
(Opera Omnia). (I.P.)
Dialog neterminat
La Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala va avea loc astazi, la ora 14.00, lansarea cartii "Dialog neterminat" intre Ioan Mihailescu si Zoltan Rostas, la care sunt invitati Maria Larionescu, Doina Jela, Catalin Zamfir, Petronel Dobrica si autorul Zoltan Rostas. "Atunci cand, la inceputul acestui an, am demarat convorbirile cuprinse in volumul de fata, ne-am dat seama din primele momente ca este mai firesc sa punem in centrul discutiilor nu societatea, ci sociologia romaneasca, si prin aceasta sa vorbim de lumea noastra", marturiseste Zoltan Rostas. "In loc de reintalnire pentru continuarea proiectului nostru, a trebuit sa-mi iau ramas bun pentru totdeauna de la Ioan Mihailescu." (D.C.)
Cu Trenul de noapte
Astazi, la ora 21.30, la Green Hours va avea loc primul concert bucurestean in noua formula de cvartet a trupei de modern electric blues "Trenul de noapte". Alaturi de Marcian Petrescu - muzicuta, voce, textier si de Florin Giuglea - chitara vor evolua doi muzicieni de mare talent Florin Lungu - bass si Petrica Ipatie - baterie. Din repertoriu, piese de B.B. King, Gary Moore, Albert King, Albert Collins, Muddy Waters, Willie Dixon, Howlin' Wolf, Carey Bell, James Cotton, Sugar Blue. (D.C.)
Culisele societatilor secrete
Astazi, la ora 10.00, la Sala Ronda a Muzeului National al Literaturii Romane va avea loc lansarea Centrului Independent de Studii si Cercetari Ezoterice, urmata, la ora 12.30, in sala "I.C. Bratianu, a Universitatii Populare Dalles de prima conferinta din seria "In culisele societatilor secrete", cu tema "Rozicrucienii intre mit si realitate" sustinuta de Michael Buckley (Anglia) si Piers Vaughan (SUA). Cu acest prilej se va lansa si primul numar al publicatiei trimestriale "Initierea", revista de cultura ezoterica. (M.A.)
Precizare
Dintr-o regretabila eroare, in textul "Regal cinematografic romanesc la Londra" a aparut gresit ca Festivalul de film The Times/BFI este organizat de Institutul Cultural Roman (director Gabriela Massaci), organizator fiind de fapt Centrul Cultural Roman (director Ramona Mitrica). CCR este o organizatie non-guvernamentala cu finantare privata, iar ICR este o organizatie a statului roman.