"Mi-am dat copilul la scoala, doma€™ne. Asa ne-au spus ca e mai bine, sa invete limba romana, desi acasa vorbim tiganeste. Macar mai mananca si gura lui ceva pe acolo, ca acasa nu prea avem ce sa-i dam." Cam asta este logica dupa care se gh
"Mi-am dat copilul la scoala, doma€™ne. Asa ne-au spus ca e mai bine, sa invete limba romana, desi acasa vorbim tiganeste. Macar mai mananca si gura lui ceva pe acolo, ca acasa nu prea avem ce sa-i dam." Cam asta este logica dupa care se ghideaza parintii celor 63 de copii de etnie roma care invata la scoala din Rudari, judetul Arges.

Pana acum trei ani au invatat in centru. Adica la Schitu Golesti. Sub pretextul ca celor 250 de locuitori ai catunului Rudari le va fi mai usor sa-si duca odraslele la scoala, Primaria Schitu a inchiriat un spatiu intr-un "apartament" al CFR si i-a mutat acolo. Curat-murdar ar spune unii. Nu si primarul Marcel Palagiu: "A fost singurul spatiu pe care il puteam oferi. Si asa, din ceea ce stiu eu, copiii rudarilor se duc la scoala mai mult pentru Programul lapte si corn".


CONDITII. Anul de gratie 2007. Anul in care am visat la cai verzi pe pereti si la calatorii fara vize. Anul in care, cica, ne-am europenizat, am progresat, ne-am dezvoltat. Suna bine, nu? In realitate... Ne trezim la Schitu Golesti, in catunul Rudarie. Revenim cu picioarele pe pamant si ne trezim in fata unei case de 60 de metri patrati, impartita in trei: locuinta familiei Calin Constantin, scoala pentru 47 de copii romi si gradinita pentru 16 micuti. Tot romi. In urma cu trei ani, seful de halta CFR din localitate a iesit la pensie. Locuia aici. Apoi a lasat spatiul liber. O data cu asta s-a infiripat in mintea edililor locali ideea transformarii locului intr-o asa-zisa scoala. Pentru ca rudarii sa nu se supere, sa nu se simta discriminati, li s-a promis o scoala noua. Una "cu teren de sport, cu curte, cu toate dotarile necesare. Avem si bani pentru ea. Un milion RON de la minister. S-a gasit si terenul de constructie, in izlazul comunal. Urmeaza sa inceapa investitia", adauga satisfacut primarul. Pana atunci, Dumnezeu cu mila. Nu tu spatiu de joaca pentru copii, nu tu WC-uri, nu tu nimic. O cutie de chibrituri de 30 de metri patrati in care un pahar cu lapte si un corn, date de Guvern zilnic, amagesc niste pustani cu mirajul unei invataturi decente.


SEGREGARE? Problemele incep la judet. Acolo unde totul se face si se desface. "In mod normal, acesti copii ar fi trebuit sa invete in centru, unde sunt conditii excelente. Sunt doar doi kilometri pana acolo. Deci, nu se pune problema distantei. Mie asta imi suna a altceva. A segregare. Nu mi se pare normal sa construim inca o scoala, asa cum vrea primarul. Pentru ce? In centru e spatiu suficient. Sunt doua scoli mari, moderne. Ce se intampla acolo pare in contrast cu ordinul ministrului pentru prevenirea si diminuarea segregarii scolare a copiilor romi. Este vorba despre ordinul nr. 1540/19.07.2007", spune Anca Barbu, inspector general adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Arges. Ideile doamnei "adjunct" nu sunt imbratisate de seful acesteia, Gabriel Bratu, care se mandreste ca tocmai a obtinut 500 de milioane de euro, venite de la UE, "pentru construirea si dezvoltarea unor scoli si gradinite pentru... romi". Bratu spune ca problema cu segregarea la Rudari este falsa: "Nu se poate vorbi despre asa ceva. Au fost mutati pentru ca s-a dorit sa aiba scoala langa casa. Sa vina sa invete. Intr-adevar, acolo este si o zona cu potential conflictual ridicat, dar printre profesori, care se tot parasca intre ei. Credeam ca s-au potolit. Chestia asta cu asa-zisa segregare este artificiala. Nu stiu de unde a plecat". Situatia de la Schitu Golesti nu este singulara. Tot in judetul Arges intalnim cazuri asemanatoare. Desi pe hartie se investesc bani, in realitate aceste scoli "beneficiaza" de conditii demne de epoci demult apuse.


FONDURI PREFERENTIALE. La nivelul judetului Arges, situatia invatamantului este destul de incurcata, din punctul de vedere al fondurilor care se aloca anual pentru modernizari si dezvoltare. Adjuncta Anca Barbu sustine ca vrea sa se faca lumina, dar ca seful Gabriel Bratu nu o lasa. "Comuna Schitu Golesti nu este singura cu probleme. Mai sunt si altele si sunt multe. O parte le-am analizat chiar la fata locului cu ministrul secretar de stat Svetlana Preoteasa. Totul pleaca de la bani. De la fondurile alocate preferential, nejustificat. In scolile de la Tufanu, Goia, Satul Nou, Paduret, Ursoaia ori Badesti se invata in conditii greu de imaginat. Aici nu s-a alocat nici un leu. Aceste probleme le stie si ministerul. In schimb, sunt localitati unde s-au investit milioane de RON si nu se vede nimic sau s-au investit anapoda. De exemplu, in comuna Albesti de Muscel, in satul Candesti, s-a construit cu 870.000 RON o gradinita doar pentru 15 copii. In aceeasi curte, cu 450.000 RON a fost reabilitata o scoala in care invata 20 de copii, iar la scoala din centru, unde invata 136 de copii, a fost investit un milion de RON. Eu zic ca, in mod normal, toti copiii trebuiau dusi in centru. Ramanea peste un milion de RON ce putea fi folosit pentru reabilitarea unor scoli care intr-adevar aveau nevoie de asa ceva. La Valea Manastirii, la o scoala unde invata copii de etnie roma, s-au alocat 60.000 RON pentru constructia unui WC. Ei bine, constructia este inutila si nefunctionala. Au construit patru pereti si atat. Nici gaura in pamant n-au dat! Iar la Ungheni cade tavanul pe copii", spune Anca Barbu. Acuzele acesteia sunt parate nonsalant de "generalul" Bratu: "In trei ani, de cand sunt in functie, am incercat sa ajut scolile cat mai bine. Suntem pe locul 10 in tara la capitolul investitii din finantari. Nu cred sa fi existat localitate unde sa nu fi dat bani pentru renovari sau constructii noi".


PRECAR
"Astea sunt conditiile. Trebuie sa ne adaptam, pentru ca nu avem incotro. Copiii sunt dornici sa invete carte, lucru care este cel mai importat"
Mihaela Durdui - invatator Rudari


PROMISIUNI
"A fost o licitatie la 11 septembrie, care a fost castigata de o firma de constructii din Pitesti. Lucrarile la noua scoala nu vor incepe mai devreme de noiembrie... Acum se depun contestatiile la licitatie"
Florin Patrascu - viceprimar Schitu Golesti


DRAME
"Familiile sunt foarte sarace. Multi fura lemne si ajung in inchisoare. Avem aici, in scoala, copii ai caror parinti sunt in inchisoare. Statul nu ofera sprijin acestor micuti. Ma bucura faptul ca ei vin totusi la scoala, ca se chinuie sa invete"
Eugenia Benga - educatoare Rudari


BUCURIE
"Acum facem educatia fizica cu un profesor si jucam fotbal, ca la televizor. Am asteptat toata vacanta sa inceapa scoala"
Marian - elev la scoala din Rudari


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.