Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului au avizat favorabil, in unanimitate, ieri, candidatura lui Adrian Vierita pentru postul de ambasador al Romaniei la Washington. Propunerea a fost facuta de Ministerul de Externe, iar avizul parl
Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului au avizat favorabil, in unanimitate, ieri, candidatura lui Adrian Vierita pentru postul de ambasador al Romaniei la Washington. Propunerea a fost facuta de Ministerul de Externe, iar avizul parlamentarilor este unul consultativ. Decizia finala apartine presedintelui Traian Basescu. Postul este vacant de mai bine de un an de zile, intrucat seful statului nu a fost de acord cu nominalizarile anterioare.
„Vreau sa asigur comisiile de specialitate ca voi face tot ce imi sta in putinta, la Washington, pentru a pune in aplicare recomandarile pe care le-ati facut si pentru punerea acestora in aplicare in viitor”, a declarat Vierita. El a adaugat ca va avea in vedere asigurarea unui echilibru intre relatia Romaniei cu Statele Unite si Uniunea Europeana.
Dialogul politic si de securitate, relatia economica si "relatia cu romanii din SUA, cu Biserica" sunt prioritati imediate ale viitorului ambasador la Washington, conform declaratiilor facute de acesta la finalul audierii in Comisiile parlamentare de politica externa. Adrian Vierita este in prezent secretar de stat pentru afaceri europene si euroatlantice in MAE. In perioada 2002-2006, a fost ambasador in Germania.
Tot ieri, Comisiile reunite de politica externa au avizat numirea lui Victor Razvan Rusu pentru postul de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Italia.
Postul este vacant din luna mai a acestui an, dupa rechemarea in tara a lui Valentin Coltescu. Razvan Rusu a declarat ca prioritatile sale se refera in special la relatia politica cu Italia, in contextul modului in care evolueaza situatia comunitatii romanilor din aceasta tara.
Victor Razvan Rusu a mai aratat ca isi propune extinderea retelei consulare din Italia, tinandu-se cont de presiunea exercitata asupra celor doua consulate de la Roma si Milano, dorindu-se infiintarea unor astfel de consulate si in sudul Italiei si in Treviso.
Referindu-se la numarul romanilor din Italia, Victor Razvan Rusu a declarat ca, daca neoficial numarul acestora ajunge la aproximativ un milion de persoane, oficial, autoritatile din Romania au inregistrat, in luna mai 2007, doar 259.000 de romani care lucreaza in Italia, ceea ce „este hilar”. Razvan Rusu, care ocupa in prezent functia de director general in Ministerul de Externe, a ocupat postul de director general al Directiei Europa Extinsa. In perioada 1999- 2003, el a lucrat in New York la Misiunea permanenta a Romaniei la ONU.
Tot ieri, presedintele Traian Basescu a semnat decretele de rechemare a ambasadorului din Federatia Rusa, Ioan Donca, si a celui din Republica Kazahstan, Vasile Soare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.