Dupa trei calificari consecutive ratate, Romania merge din nou la un turneu final! "Tricolorii" au bifat miercuri seara cele trei puncte din Luxemburg, scor 2-0, rezultat care, coroborat cu cel de la Tirana, Albania - Bulgaria 1-1, a trimis Nation
Dupa trei calificari consecutive ratate, Romania merge din nou la un turneu final! "Tricolorii" au bifat miercuri seara cele trei puncte din Luxemburg, scor 2-0, rezultat care, coroborat cu cel de la Tirana, Albania - Bulgaria 1-1, a trimis Nationala la Euro 2008 cu doua meciuri inainte de finalul preliminariilor! Piturca isi trece astfel in palmares a doua calificare cu Nationala la un CE, dupa cel din 2000 (ultimul la care au participat "tricolorii"), cand a fost inlocuit de Ienei la turneul final, dupa un conflict cu Hagi si Gh. Popescu.
Trupa lui Piturca n-a stralucit in Luxemburg, dar si-a atins scopul, cele trei puncte, dupa care a asteptat finalul meciului de la Tirana, pentru a declansa sarbatoarea calificarii. Nationala a jucat economicos si a marcat dupa doua gafe ale defensivei gazdelor, prin Fl. Petre si Marica, ambii de la doi-trei metri, cu poarta goala! In acest timp, la Tirana, Albania conducea cu 1-0 (autogol Kisisev, care a deviat decisiv o minge sutata de K. Duro din lovitura libera de la 30 de metri). Bulgarii au fortat revenirea pe final, dar n-au reusit decat sa egaleze (Berbatov). Mai mult, in minutul 90, albanezul Skela a ratat un penalty! In celalalt meci al grupei, Olanda a invins acasa pe Slovenia, scor 2-0 (goluri Sneijder si Huntelaar), fiind aproape calificata.
Piturca: "Pregatim deja turneul final!"
Selectionerul a declarat dupa meciul din Luxemburg si inainte de finalul celui de la Tirana, ca ar fi o performanta ca Nationala sa fie calificata la turneul final al Campionatului European din 2008 cu doua etape inainte de incheierea preliminariilor. "Ne doream aceasta victorie foarte importanta. Am avut putine emotii, dar nu a fost un meci foarte dificil. Cand joci cu un adversar atat de valoros ca Olanda si depui un asemenea efort, organismul simte nevoia de relaxare. Baieti au jucat insa cum trebuia si se vede rezultatul. E greu fara un jucator de valoarea lui Mutu, dar baietii s-au intrecut pe ei insisi", a spus Piturca. Acesta s-a declarat multumit de evolutiile lui Fl. Petre, chemat pentru a completa lotul dupa ce Mutu, Codrea si Nicolita au fost suspendati pentru intalnirea din Luxemburg, si Marica. "Am avut nevoie de un mijlocas de banda de valoarea si experienta lui Petre. La fiecare joc isi face datoria, e bine ca a reusit sa si marcheze, pentru ca a avut o perioada mai dificila la echipa de club. Si Marica a inscris un gol foarte important pentru el. Sper sa-l fi scos din umbra in care a intrat la echipa de club. La Nationala a jucat foarte bine, sper sa inceapa sa marcheze si la Stuttgart", a spus Piturca. Selectionerul a exclus posibilitatea de a folosi o alta garnitura decat cea de baza in meciul din deplasare cu Bulgaria. "De ce n-am merge cu prima garnitura? E foarte important sa incepem sa pregatim tuneul final. Nu incercam sa ne razbunam dupa egalul de la Constanta. Pe mine nu ma intereseaza jignirile din presa, ci aspectul sportiv", a spus Piturca.
Cu Albania pe "National" sau "Steaua"
Presedintele FRF, Mircea Sandu, doreste ca Romania sa ramana concentrata si in ultimele doua meciuri din grupa, contra Bulgariei si Albaniei. "Mai avem inca doua meciuri de jucat si trebuie sa ramanem concentrati. As vrea sa le multumesc suporterilor, jucatorilor, antrenorilor si cluburilor", a declarat Sandu. Ionut Lupescu, directorul general al FRF, a declarat ca spera ca la ultimul meci din grupa G, contra selectionatei Albaniei, stadionul sa fie plin. "Baietii sunt superfericiti si merita felicitari. Felicitari lui Piturca si echipei sale. Suntem foarte fericiti ca dupa o absenta de sapte ani ne-am calificat din nou la Euro. Sper ca la meciul cu Albania sa avem un public cu care sa sarbatorim impreuna succesul echipei nationale", a spus Lupescu, adaugand ca partida cu Albania se va juca fie pe "National", fie pe "Steaua". (MIG)
Chivu: "Nu mai stim sa ne bucuram!"
"Tricolorii" au declarat imediat dupa calificare ca aceasta generatie merita sa participe la un turneu final, capitanul Cristian Chivu mentionand ca el si coechipierii sai au transpirat sapte ani pentru a-si asigura prezenta la o astfel de competitie. "Meritam aceasta calificare, sunt sapte ani de cand nu ne-am calificat, nici nu mai stim sa ne bucuram. Dedic calificarea tuturor celor care ne sunt alaturi. Dupa o campanie asa de grea, merita sa fie scandat numele fiecarui jucator care a imbracat tricoul nationalei. Am transpirat sapte ani de zile. Ne pare rau ca n-am facut-o mai devreme. E o generatie care merita sa fie prezenta la un turneu final. O generatie valoroasa", a spus Chivu.
Bogdan Lobont a declarat ca se bucura pentru suporteri, care au fost alaturi de echipa nationala. "Important este ca ne-am calificat. A fost un meci usor, am intrat in teren concentrati. Ne bucura ca am reusit aceasta performanta", a spus portarul nationalei. Razvan Rat a precizat ca este foarte fericit, aceasta fiind pentru multi dintre componentii nationalei prima participare la un turneu final. "Nu sunt cuvinte pentru a reda ce este in sufletul nostru. Nu ne asteptam ca Albania sa ne ajute, dar Albania nu a fost o echipa oarecare", a spus Rat, in timp ce Fl. Petre a declarat ca este mandru ca va fi pentru a doua oara la un Campionat European.
Mutu: "Vrem ceva important la Euro!"
Absent de la meciul din Luxemburg, din cauza suspendarii, "Briliantul" a declarat ca nu prea stie cum sa se bucure dupa calificarea la CE din 2008, din Elvetia si Austria. "Pana acum, oalele s-au spart in capul meu si al lui Chivu! A fost greu in acesti ani. Cand am fost frustrati, am pierdut la mustata. Acum nu prea stiu cum sa ma bucur. Mi-ar fi placut sa fiu cu baietii in Luxemburg. Aici, in Italia, nu am atmosfera necesara sa ma exteriorizez. Pentru mine e o satisfactie deosebita, o multumire sufleteasca. E una din marile realizari, insa nu cea mai mare. Cea mai mare va fi daca obtinem ceva important la Campionatul European", a spus Mutu in cadrul emisiunii "Fanatik Show" de la Telesport. Mutu considera ca reprezentativa Romaniei este totusi inferioara echipelor puternice care vor participa la Euro 2008, din punct de vedere al experientei. "Ce a fost usor a trecut, acum incepe greul. Suntem o echipa puternica, dar la Euro ne asteapta meciuri de talia celui cu Olanda si o sa fie greu de tot. As paria insa pe o performanta a noastra, pariez cu sudoarea mea. Avem o dorinta uriasa de a depasi performantele obtinute pana acum la Europene", a spus Mutu". (MIG)
LUXEMBURG - ROMANIA
0-2 (0-1)
Au marcat: FL. PETRE (42),
MARICA (61)
Stadion: "Josy Barthel", Luxembourg; spectatori: 2500.
LUXEMBURG: Gillet - Lang, Kintziger, Wagner, Hoffmann, Mutsch - Payal (66 Leweck), Peters, Bettmer (49 Ferreira), Remy, Kitenge (58 Da Mota).
Antrenor: G. Hellers.
ROMANIA: Lobont - Ogararu, Tamas, D. Goian, Rat - Margaritescu, Chivu (86 Ov. Petre) - Fl. Petre, N. Dica (64 Ad. Cristea), D. Niculae (76 Fl. Bratu) - Marica. Antrenor: V. Piturca.
Cartonas galben: Fl. Petre (72).
Au arbitrat: F. Brych - V. Wezel, M. Pickel; T. Kinhoffer (toti din Germania).
PRELIMINARII EURO 2008 - GRUPA G * Miercuri
LUXEMBURG - ROMANIA 0-2 (0-1)
Fl. Petre 42, Marica 61
OLANDA - SLOVENIA 2-0 (1-0)
Sneijder 14, Huntelaar 87
ALBANIA - BULGARIA 1-1 (1-0)
Kisisev 32a / Berbatov 86
Clasament
1. ROMANIA 10 8 2 0 20- 5 26
2. Olanda 10 7 2 1 13- 3 23
3. Bulgaria 10 5 4 1 15- 7 19
4. Albania 10 2 5 3 9- 8 11
5. Slovenia 11 3 2 6 9-14 11
6. Belarus 10 2 1 7 11-20 7
7. Luxemburg 11 1 0 10 2-22 3
S-au mai disputat pana acum:
Belarus - Albania 2-2, Romania - Bulgaria 2-2, Luxemburg - Olanda 0-1 (2 septembrie), Bulgaria - Slovenia 3-0, Albania - Romania 0-2, Olanda - Belarus 3-0 (6 septembrie), Romania - Belarus 3-1, Bulgaria - Olanda 1-1, Slovenia - Luxemburg 2-0 (7 octombrie), Olanda - Albania 2-1, Luxemburg - Bulgaria 0-1, Belarus - Slovenia 4-2 (11 octombrie), Luxemburg - Belarus 1-2, Albania - Slovenia 0-0, Olanda - Romania 0-0 (24 martie), Bulgaria - Albania 0-0, Romania - Luxemburg 3-0, Slovenia - Olanda 0-1 (28 martie), Belarus - Bulgaria 0-2, Albania - Luxemburg 2-0, Slovenia - Romania 1-2 (2 iunie), Bulgaria - Belarus 2-1, Romania - Slovenia 2-0, Luxemburg - Albania 0-3 (6 iunie), Luxemburg - Slovenia 0-2, Belarus - Romania 1-3, Olanda - Bulgaria 2-0 (8 septembrie), Bulgaria - Luxemburg 3-0, Slovenia - Belarus 1-0, Albania - Olanda 0-1 (12 septembrie), Belarus - Luxemburg 0-1, Romania - Olanda 1-0, Slovenia - Albania 0-0 (13 octombrie).
Au mai ramas de disputat:
Bulgaria - Romania, Albania - Belarus, Olanda - Luxemburg (17.11), Belarus - Olanda, Romania - Albania, Slovenia - Bulgaria (21.11).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.