Imbracat intr-un costum nou, pe care "l-a primit de ziua de nastere de la sotie si copii", dupa cum singur a marturisit, presedintele rus Vladimir Putin a sustinut ieri un adevarat maraton de trei ore si sase minute de dialog in direct cu populatia R
Imbracat intr-un costum nou, pe care "l-a primit de ziua de nastere de la sotie si copii", dupa cum singur a marturisit, presedintele rus Vladimir Putin a sustinut ieri un adevarat maraton de trei ore si sase minute de dialog in direct cu populatia Rusiei. Dialogul dintre Putin si rusi a fost transmis in direct de posturile nationale de televiziune si radio. In cursul acestui dialog presedintele rus a transmis o suma de mesaje care contureaza viziunea sa politica.
Esecul americanilor
Putin a comparat Rusia cu Irakul din punctul de vedere al rezervelor de hidrocarburi dorite de Occident, avertizand insa ca Moscova "are suficienta forta si mijloace pentru a se apara", relateaza Mediafax. Raspunzand intrebarii unui om de stiinta rus privind disputele cu Occidentul pe tema rezervelor de petrol ale Rusiei, presedintele rus a spus ca astfel de idei exista la unii politicieni occidentali. "Dupa parerea mea, este vorba de un fel de erotism politic care poate sa le ofere placeri unora, dar exista sanse mici sa dea rezultate", a raspuns Putin ironic, dupa care a criticat Statele Unite pentru politica aplicata in Irak. "Cel mai bun exemplu este situatia din Irak, o tara care nu s-a putut apara si care avea rezerve enorme de petrol", adauga presedintele rus. "Si ce s-a intamplat? Ati vazut cu totii. Americanii au intervenit. Dar inca nu au reusit sa instaureze ordinea. Si au sanse mici de reusita, pentru ca a lupta impotriva unui popor este un obiectiv irealizabil", a spus Putin. "Rusia, multumesc lui Dumnezeu, nu este Irakul. Rusia are suficiente mijloace si forta pentru a se apara si a-si apara interesele", a avertizat liderul de la Kremlin, cerand Statelor Unite sa stabileasca o data pentru retragerea trupelor din Irak.
Planuri militare grandioase
Putin a mai declarat ieri ca Rusia dezvolta noi tipuri de armament nuclear, in cadrul unui plan "grandios" de consolidare a capacitatilor defensive ale Rusiei. "Vom dezvolta tehnologie de rachete care va include noi complexe (nucleare) strategice noi", a declarat Putin. "Avem planuri care nu sunt numai marete, ci grandioase, sunt complet realiste. Fortele noastre armate vor fi mai compacte, dar si mai eficiente si vor asigura o mai buna aparare a Rusei", a afirmat Putin. Liderul de la Kremlin a subliniat ca asigurarea stabilitatii politice in cursul alegerilor viitoare si a continuitatii sub un nou presedinte sunt vitale. "In 2007 si 2008 avem alegeri parlamentare si prezidentiale si va fi o alta persoana la Kremlin", a declarat Putin. "In aceste conditii, este extrem de important sa mentinem un nivel stabil de dezvoltare pentru statul nostru si continuitatea acelor decizii care au fost adoptate in ultimii ani", a adaugat el.
Pretul gazelor va creste
Presedintele Putin a sustinut ieri ca Rusia doreste o scumpire graduala a pretului gazului pentru Ucraina, pe fondul situatiei politice existente in fostul stat sovietic vecin. Suspiciunile referitoare la faptul ca Rusia va impune preturi exorbitante Ucrainei si Belarusului genereaza ingrijorari privind posibilitatea ca o scumpire a gazului sa intrerupa furnizarea energiei in Europa Occidentala, zona care importa o patrime din volumul total de gaz din Rusia, prin conducte ce traverseaza cele doua tari.
"Dezvoltarea relatiilor dintre Rusia si Ucraina ar trebui sa fie construita, in mod evident, pe o baza moderna si pragmatica... In problema energiei, cooperarea ar trebui, bineinteles, sa fie bazata pe principiile pietei", a afirmat Putin. "Referitor la dezvoltarea relatiilor de piata, intentionam sa realizam acest lucru treptat, cu calm, intr-o maniera amicala, fara a aduce prejudicii partenerilor nostri ucraineni", a mai spus acesta la sesiunea anuala televizata, de intrebari si raspunsuri. Cele doua parti urmeaza sa stabileasca pretul gazului pentru anul 2008, care ar urma sa depaseasca 130 de dolari 1000 de metri cubi. In 2005, pretul platit de Ucraina pentru gazele rusesti era de 50 de dolari pe mia de metri cubi.
Azi presedinte, maine premier
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri ca nu considera necesar ca raportul de putere intre presedinte si Guvern sa fie schimbat, deoarece ar fi create, astfel, doua centre ale autoritatii, relateaza Mediafax. "Nu este oportun sa i se slabeasca sau sa i se sporeasca puterea (Guvernului)", le-a spus Putin jurnalistilor, adaugand ca este impotriva reducerii competentelor presedintelui Rusiei. Putin a confirmat ca intentioneaza sa preia postul de premier dupa incheierea mandatului de presedinte, starnind astfel temeri ca centrul de putere din Rusia se va muta de la presedintie la Guvern. Putin a mai declarat ieri ca un nou presedinte ii va lua locul la Kremlin dupa alegerile prezidentiale din martie 2008, dar ca orientarea politica actuala va fi mentinuta.
Contra extinderii
Extinderea NATO spre est constituie un aspect foarte negativ, iar Rusia este deosebit preocupata de apropierea infrastructurii militare occidentale de granitele sale, a declarat presedintele rus Vladimir Putin intr-un interviu acordat agentiei iraniene IRNA, citata de site-ul oficial al Kremlinului, relateaza Mediafax. Putin a subliniat ca amenintarile lumii contemporane, in special terorismul, nu pot fi combatute prin extinderea unei organizatii politico-militare initial infiintata pentru a reprezenta o contrapondere a Pactului de la Varsovia si a Uniunii Sovietice. "Nu mai exista nici o Uniune Sovietica si nici un Pact de la Varsovia, in timp ce NATO nu numai ca exista, dar se si extinde", a subliniat Putin. "Nu am depistat nici un indiciu privind o schimbare rapida de mentalitate la nivelul NATO, in cadrul structurii sale", in pofida unor declaratii in acest sens, a adaugat Putin. "Suntem in mod particular ingrijorati de apropierea infrastructurii militare de granitele noastre", a precizat liderul de la Kremlin, citat de IRNA. "Noi consideram ca aceasta masura este pur si simplu daunatoare si nu ajuta la instaurarea unui climat de incredere in Europa si in lume", a adaugat
acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.