Ceea ce a reusit sa faca Vladimir Putin, in ultimii opt ani, pentru Rusia, nu este cu nimic mai prejos sau mai simplu decat ceea ce a facut Petru cel Mare, in secolul al XVIII-lea, atunci cand, hotarat sa isi modernizeze imperiul, a inceput prin a rade barbile boierilor si a-i dezbraca de anteriile care ii impiedicau la mers. In 2001, Rusia era ca si inexistenta pe harta lumii: o fosta putere demna de mila. De nu se stie unde, a aparut Vladimir Putin, un fost ofiter KGB, si, astazi, suntem din nou vecini cu o putere de care nu avem cum sa nu tinem cont. Daca vrem sa ne fie bine!
Toata presa occidentala are ca subiect viitorul lui Putin, aflat la sfarsitul celui de al doilea mandat. Ce va face acum presedintele rus? Va respecta Constitutia sau, asemenea conducatorilor asiatici, va schimba legea fundamentala a statului pentru a putea candida pentru a treia oara? Cei mai multi cred ca va profita de sondajele care il crediteaza cu 80% din opinii favorabile si de comentariile asemenea celor facute de politologul Gleb Pavlovski: "Putin a creat Marea Rusie. Aceasta maretie trebuie extinsa catre toti locuitorii sai, fara exceptie. Cetatenia rusa va deveni o linie aristocratica si, noi toti, vom deveni aristocrati". Cum sa nu fie tentat Putin sa-si incalce propriile promisiuni cand este considerat "unic", ideal de parinte sau de sot de catre tinerii Rusiei? N-ar indrazni insa nimeni sa spuna ca este "cool" sau "smecher"! Cred ca, daca nu ar avea anumite planuri privind continuarea reformei institutiilor rusesti, Putin ar candida din nou, fara sa-i pese de scandalizarea žexportatorilor de democratie" sau de protestele pletorei de ONG-uri care sustin ca democratia ruseasca este mult prea originala, inciudate ca au fost alungate de tarul de la Moscova si nu-si mai pot da cu parerea in toate problemele de stat. Tismanenii parasutati in Rusia n-au avut cautare si au plecat, cu coada intre picioare, de unde au venit.
Pentru rusi, care au inghitit galusca amara a destramarii Uniunii sovietice, este infinit mai important ca Putin a reusit "sa aduca o masura a stabilitatii si a mandriei acolo unde predecesorul sau, Boris Eltin, "democratii" si Occidentul au esuat", dupa cum scria de curand The New York Times. Cati dintre noi s-au simtit mandri ca sunt romani, in ultima vreme? Putin a reusit sa duca la indeplinire planul pe care adevaratii patrioti rusi, de la tar la komisar, l-au urmarit: a repus Rusia pe harta lumii, un imperiu bogat si de temut.
Istoria retine conducatorii pentru faptele lor, iar faptul ca, in memoria popoarelor, ei raman ca "cel Mare" sau "cel Mic", nu are, evident, nicio legatura cu statura.