Anuntata in ultima clipa, fara nici o pregatire anticipata diplomatica, premierul israelian Ehud Olmert (foto) a urcat intr-un avion special si-a plecat ieri dimineata la Moscova.
Doar cateva ore a stat in capitala Rusiei, destul pentru o lunga
Anuntata in ultima clipa, fara nici o pregatire anticipata diplomatica, premierul israelian Ehud Olmert (foto) a urcat intr-un avion special si-a plecat ieri dimineata la Moscova.
Doar cateva ore a stat in capitala Rusiei, destul pentru o lunga convorbire, intre patru ochi, cu Putin, la Kremlin. Seara, Olmert si cei patru consilieri care l-au insotit erau deja acasa, la Ierusalim. O asemenea calatorie complet neuzuala starneste,
cum era de asteptat, speculatiile analistilor politici si corespondentilor mass-media.
Rusia se intoarce in Orientul Mijlociu
Pentru toata lumea evenimentul vorbeste de la sine despre reintoarcerea in forta a Rusiei ca jucator esential in complicatele jocuri ale Orientului Mijlociu. Nu a fost organizata nicio Conferinta de presa dupa intalnirea celor doi conducatori si nici nu au fost "scurgeri" de informatii, indraznesc insa sa cred ca vizita-fulger a lui Olmert s-a datorat documentului semnat la Summit-ul celor cinci tari cu acces la Marea Caspica (Rusia, Iran, Azerbaisjan, Kazahstan si Turcmenistan). Semnaturile lui Vladimir Putin si Ahmadinejad sporesc interesul pentru documentul Summit-ului care condamna fabricarea si raspandirea armei atomice. Din punctul de vedere al lui Putin, Iran e un stat care doreste pace, iar proiectul sau nuclear este unul pasnic. Declaratia celor cinci "state caspice" apara dreptul tuturor statelor de a-si dezvolta propriul program energetic nuclear de dezvoltare, subliniind concomitent respectul pentru ONU si legile internationale. Iranul, care de cateva ori a repetat amenintarea stergerii Israelului de pe harta lumii, a semnat acum un document prin care se obliga sa nu foloseasca atomul pentru intimidarea sau distrugerea altei tari. Ahmadinejad l-a convins pe Putin ca el vrea energie nucleara si nu bomba atomica. Tarului de la Kremlin i-a convenit sa creada acest lucru.
Lectia ruseasca
Olmert s-a grabit sa plece la Moscova in speranta ca-l va trezi pe Putin la realitate. Cu siguranta ca si Putin, la randul sau, a incercat sa-l convinga pe evreu de intelepciunea politicii sale de colaborare nucleara cu Iranul. "Ii putem tine sub control pe iranieni, pretinde Putin, doar noi, rusii, le construim reactoarele nucleare civile. Ce s-ar fi intamplat daca chinezii ar fi fost amestecati?" Evident, rusii au propriile lor interese in dezvoltarea proiectului atomic iranian. Israel Kidmi, un fost responsabil Mossad, a declarat ca Israel a facut o eroare gandind ca ar putea presa asupra Rusiei prin intermediul Statelor Unite. Presa israeliana comenteaza in fel si chip, exprimandu-se si vaga nemultumire fata de aceasta vizita "fara onoare" la Moscova a premierului israelian. Candva, premierul israelian Ariel Sharon isi exprima admiratia pentru modul cum Vladimir Putin se straduie si reuseste sa impuna lumii maretia Rusiei si si onoarea sa nationala. "Sa invatam de la rusi", le-a spus Sharon gazetarilor care il insoteau. "Olmert a uitat sa invete de la Sharon aceasta lectie ruseasca", scrie Aluf Ben, un cunoscut comentator politic de la cotidianul ebreic "Haaretz". Graba cu care a plecat la Moscova pentru a discuta cu Putin, imediat dupa intalnirea istorica a acestuia cu Mahmud Ahmadinejad la Teheran, nu dovedeste respect pentru mandria nationala israeliana. Olmert ar fi trebuit sa dea atentie momentului rusinos prin care au fost siliti sa treaca sefa diplomatiei americane Condoleezza Rice si ministrului american al Apararii Robert Gates, lasati cu premeditare sa astepte 40 de minute la usa Cancelariei prezidentiale, pana ce au fost primiti de presedintele Rusiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.