Nici nu se uscase bine cerneala pe ziarele care anuntau ieri dimineata calificarea la Euro 2008 a Nationalei, dupa o pauza de opt ani, ca parerile au inceput sa curga. Fosti jucatori sau antrenori au vorbit despre acest succes al fotbalului romane
Nici nu se uscase bine cerneala pe ziarele care anuntau ieri dimineata calificarea la Euro 2008 a Nationalei, dupa o pauza de opt ani, ca parerile au inceput sa curga. Fosti jucatori sau antrenori au vorbit despre acest succes al fotbalului romanesc, apreciind ca selectionerul Victor Piturca are principalul merit pentru calificare, chiar 90%, dupa cum apreciaza Dorinel Munteanu, semn ca ultima impresie, cea a meciului exceptional pregatit cu Olanda, de sambata, care a dat, practic, semnalul ca vom merge la Euro, a contat cel mai mult.
Nimeni nu doreste sa-i conteste meritele indiscutabile ale lui Piti, care i-a facut pe jucatorii divizati in ultimii sapte ani in diverse bisericute sa lupte alaturi pentru calificare, insa si fotbalistii din lot au merite importante. In primul rand Mutu, care a fost motorul echipei in foarte multe meciuri, reusind sa se scuture de trecutul "prafuit" si sa revina intre fotbalistii de top ai Europei, apoi Lobont, parca renascut dupa repatrierea la Dinamo, Chivu, tot mai matur in joc, dar si Marica, sustinut, e drept, si de Piturca, dar si de Mircea Lucescu, plus fotbalistii veniti din Liga I, cu experiente peste asteptari in ultimele doua sezoane ale cupelor europene. Meritul apartine, pana la urma, tuturor celor care au purtat trening albastru, de la Piturca si pana la ultimul jucator din loturile convocate in acesti doi ani, ceea ce, fara indoiala, gandeste si selectionerul.
"Este incontestabil faptul ca Victor Piturca are niste calitati reale, din moment ce este antrenorul care a calificat ultima data Romania la un turneu final si a reusit acest lucru si acum. De asemenea, este de admirat si felicitat pentru ca a reusit sa adune la un loc atatea vedete, sa le disciplineze si sa le faca sa vorbeasca aceeasi limba in teren. Este mare lucru si numai un antrenor poate constientiza acest lucru", a comentat ieri Razvan Lucescu, antrenorul lui FC Brasov. Acesta asteapta cu optimism si turneul final pentru care "tricolorii" au obtinut miercuri seara biletele. "Nu trebuie uitat faptul ca Romania a avut-o in preliminarii pe Olanda in grupa si a batut-o. Cred ca echipa nationala isi poate propune sa ajunga macar pana in semifinalele competitiei. In acest moment, se poate spune fara riscul de a gresi ca nationale ca Franta, Italia sau Anglia, daca se va califica, sunt intr-o mare scadere de forma, in vreme ce Romania a crescut mult. Trebuie sa isi propuna mult si sa se bata pentru a reusi acest lucru. Grecii cum au putut? Si au o selectionata care este sub valoarea Romaniei", a incheiat Razvan Lucescu. La superlativ despre Piturca a vorbit Ionel Ganea, fost component al "Generatiei de aur".
Ganea: "Dreptate pentru Piturca"
"Dumnezeu i-a facut lui Piturca in sfarsit o mare dreptate, pentru ca tot el a calificat nationala si in 2000. S-a reparat greseala de atunci cand nu a putut fi pe banca la turneul final. Este o calificare de moral pentru cariera lui. Piturca este un antrenor inteligent, dar si foarte norocos. Pot spune chiar ca este antrenorul roman al momentului, pentru ca nationala nu a pierdut cu el in aceasta campanie, a avut constanta", a spus Ganea. "Noi nu trebuie sa le multumim albanezilor si nimanui. Daca bulgarii aveau pretentii sa joace la europene, trebuiau sa castige. Romania a stiut ce-a vrut de la bun inceput si s-a calificat pe propriile forte, nu prin jocul rezultatelor. Este o calificare binevenita pentru ca echipele romanesti in cupele europene au dezamagit foarte tare in acest an. Romania merita primul loc al grupei si nu cred ca trebuie sa ne facem griji in aceasta privinta. In meciurile de pana acum am fost foarte constanti si asta a dus la calificare", a spus Ganea, mai circumspect insa cand vine vorba de turneul final. "E greu sa vorbim despre ce vom face pentru ca nu cunoastem nici macar adversarii. Nationala are valoare sa treaca de grupe. Si dupa cum vad acum, ca echipe mari ca Anglia si Italia sunt in corzi si risca sa piarda calificarea, cred ca Romania o sa faca o surpriza foarte, foarte placuta", a mentionat Ionel Ganea.
Dorinel: "Nu stiu daca merg la Euro"
Si Sorin Cartu a salutat contributia lui Piturca. "Este un mare succes pentru jucatorii echipei nationale si pentru Victor Piturca faptul ca s-au calificat cu doua etape inainte la Euro 2008. Pentru noi toti, echipa nationala este o stare de spirit. Participand la o astfel de competitie, jucatorilor le creste automat cota, tot dupa un campionat european sau mondial, multi jucatori s-au transferat cu ani in urma la echipe mari, pe bani multi. Asa se va intampla si acum", a declarat tehnicianul Daciei Mioveni. Cele mai mari laude le-a primit Piturca de la Dorinel Munteanu. "Este o calificare muncita pe care suporterii au asteptat-o opt ani de zile, o calificare binevenita pentru fotbalul romanesc. Cred ca fotbalul din Romania este in crestere si asta se vede. Este o calificare obtinuta in primul rand datorita unui antrenor priceput care a avut curajul sa revina la nationala dupa calificarea din 1999. Acum in proportie de 90 la suta aceasta calificare i se datoreaza lui Victor Piturca. A contat insa extrem de mult si maturitatea unui grup de jucatori care si-au dat seama ca aceasta calificare nu trebuie pierduta", a spus Munteanu. Acesta a vorbit si despre posibilia sa participare la Euro 2008, ca jucator al Nationalei. "E greu de spus la varsta mea pentru ca trebuie sa fiu in forma, trebuie sa fiu sanatos. Nu stiu daca mi-as dori sa fiu in lot. Sincer, e greu sa spun daca-mi doresc asta sau nu. Chiar nu pot acum. Acesta ar fi al cincilea turneu final pentru mine, dar nu stiu. De nivelul Diviziei A eu ma simt in stare sa mai joc, dar nu stiu daca pot si la nivel de campionat european. Voi sti asta dupa o discutie cu selectionerul. Despre situatia mea se va sti mai multe dupa ce vom vorbi, peste cateva zile sau o saptamana. S-a speculat foarte mult pe tema retragerii mele, s-au spus foarte multe", a incheiat antrenorul-jucator al lui FC Vaslui.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.