Seceta accentuata a crescut consumul de gaze naturale
Productia zilnica a grupului romanesc a cunoscut o usoara scadereGrupul petrolier Petrom a produs in al treilea trimestru al anului 2007 - 61,5% din totalul de hidrocarburi al austriecilor de
Seceta accentuata a crescut consumul de gaze naturale
Productia zilnica a grupului romanesc a cunoscut o usoara scadereGrupul petrolier Petrom a produs in al treilea trimestru al anului 2007 - 61,5% din totalul de hidrocarburi al austriecilor de la OMV, se arata in raportul de vanzari publicat ieri de OMV.
Austriecii au produs 317.000 de barili pe zi de gaze si petrol, sub nivelul realizat in trimestrul al doilea, in principal din cauza nivelului scazut al productiei din Marea Britanie. In Romania, nivelul productiei de hidrocarburi a scazut usor fata de trimestrul al doilea, de la 196.000 de barili, la 195.000 de barili pe zi.
Vanzarile de gaze naturale au avansat in cel de-al treilea trimestru al anului, comparativ cu perioada similara a lui 2006, datorita secetei accentuate care a condus la majorarea cererii din partea termocentralelor.
In raportul grupului austriac, care nu mentioneaza cu cat au urcat vanzarile, se mai spune ca Petrom a livrat o cantitate mai redusa de gaze naturale comparativ cu trimestrul anterior.
Potrivit raportului financiar semestrial, Petrom a vandut o cantitate de 1,305 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Anul trecut, vanzarile de gaze naturale au totalizat 5,242 miliarde de metri cubi.OMV estimeaza o crestere a costurilor de exploatarePretul mediu al gazelor stabilit de autoritatile romane a crescut de la 455 lei pe mia de metri cubi in trimestrul al doilea, la 470 de lei pe mia de metri cubi in trimestrul al treilea. OMV se asteapta la cresterea costurilor de exploatare in ultimul trimestru.
Romania s-a angajat, in negocierile de aderare in Uniunea Europeana, sa alinieze preturile la gazele din productia interna cu cele din import, pana in 2006, insa autoritatile au cerut o derogare pana in 2008 si intentioneaza sa mai solicite o amanare, pana in 2010.
UE a solicitat Romaniei ca pana la 1 ianuarie 2008 Romania sa prezinte o strategie de iesire din piata reglementata, intrucat de la 1 iulie 2007 piata de energie si de gaze a fost liberalizata total, desi 19 state membre ale Uniunii mentin inca tarifele reglementate pentru consumatori.
OMV si-a majorat in trimestrul al treilea participatia detinuta la Petrol Ofisi (Turcia), la 37%, companie care a beneficiat de pe urma cererii sezoniere mai mari, precum si a aprecierii lirei turcesti. Grupul austriac a preluat anul trecut un pachet de 34% din titlurile Petrol Ofisi, de la Dogan Holding, in urma unei tranzactii de un miliard de dolari.
Grupul austriac a preluat in 2004 - 51,01% din capitalul Petrom, iar AVAS controleaza o participatie de 30,86%. Fondul Proprietatea detine 9,88% din Petrom, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,02, alti actionari persoane fizice si juridice - 6,21%.
Petrom estimeaza pentru acest an un profit net de 1,69 miliarde lei, in scadere cu 26% fata de valoarea inregistrata in 2006, la o cifra de afaceri de 10,64 miliarde lei, mai redusa cu aproximativ 19%.
Rezultatele financiare ale grupului austriac pentru trimestrul al treilea vor fi publicate pe data de 15 noiembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.