Amenintarea Irakului de catre Turcia a umflat pretul "aurului negru"Parlamentul din Turcia a votat miercuri aproape in unanimitate o incursiune militara in nordul Irakului, intr-o miscare care a ridicat pretul titeiului cu mai mult de un dolar la o v
Amenintarea Irakului de catre Turcia a umflat pretul "aurului negru"Parlamentul din Turcia a votat miercuri aproape in unanimitate o incursiune militara in nordul Irakului, intr-o miscare care a ridicat pretul titeiului cu mai mult de un dolar la o valoare de 89 dolari pe baril, relateaza Financial Times.
Un oficial iranian al OPEC a declarat ca pretul ridicat al petrolului se datoreaza tensiunilor politice la nivel international si nu presupusei lipse a rezervelor de titei.
Pretul titeiului se apropie de maximul istoric, ajustat la inflatie, atins in 1908, atunci cand pretul petrolului s-a ridicat la 90,46 de dolari pe baril, odata cu inceperea razboiului dintre Iran si Irak.
"Geopolitica este motivul din spatele majorarii preturilor la petrol. O contributie la calmarea situatiei internationale va ajuta la scaderea preturilor", a declarat oficialul iranian. Organizatia si-a facut publica ieri ingrijorarea in ceea ce priveste pretul ridicat al petrolului, insa anumiti membri au declarat ca nu pot face nimic mai mult pentru a controla cresterea. FMI a avertizat miercuri ca piata petrolului este "foarte stransa" si "reducerea rezervelor de titei sau ingrijorarile geopolitice vor conduce la o viitoare puternica crestere a pretului de combustibil".
Se spune ca piata de optiuni, unde investitorii cumpara protectie fata de orice modificare a pretului, va avea sanse de 16,6% sa tranzactioneze petrolul la 95 de dolari pe baril inainte de sfarsitul anului 2008.Tensiunile geopolitice au marit pretul petrolului cu 8 dolari in ultimele 10 zile507 parlamentari au votat in favoarea actiunii militare, fata de 19 impotriva, lucru ce va permite fortelor armate turce sa intre in baza kurda separatista din Irak a PKK vinovati de recentele atacuri din Turcia. "Am ajuns la capatul rabdarii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului turc in Parlament, informeaza The International Herald Tribune.
Astfel se ridica temeri ca trimiterea de forte masive turcesti in regiune, o miscare la care SUA se opun, va inflama si mai mult conflictul in una din putinele parti ale tarii care sunt considerate a fi stabile. Presedintele american George W. Bush a amenintat Ankara in legatura cu viitoarea miscare: "Transmitem foarte clar Turciei ca suntem de parere ca este in interesul lor sa nu trimita trupe in Irak". Bush, care a discutat cu generalul David Petraeus, comandantul trupelor americane in Irak si cu Ryan Crocker, ambasadorul SUA in Bagdad a mai adaugat ca "exista si alte solutii de a lupta cu aceasta problema decat prin trimiterea masiva de trupe in tara."Ar putea fi inceputul celui de-al treilea Razboi Mondial?Totusi, Guvernul de la Ankara a declarat saptamana trecuta ca va fi adoptata o rezolutie care sa elibereze mainile conducatorilor pentru a fi capabili de a face o schimbare in decizii daca situatia o va necesita si ca acest lucru nu inseamna in mod obligatoriu ca vor actiona. Intre timp, si Uniunea Europeana a reiterat ideea ca se poate gasi o solutie diplomatica prin cooperarea cu Guvernul irakian, fata de folosirea fortei.
Presedintele Bush a atras atentia miercuri asupra faptului ca un Iran ce detine arme nucleare ar putea conduce la un al treilea Razboi Mondial. Iranul a respins acuzatiile ce i-au fost aduse privind dezvoltarea capacitatilor nucleare in scopuri ostile, afirmand ca tehnologia nucleara va servi producerii de energie.
"Este crucial pentru Turcia sa continue sa rezolve aceasta problema prin cooperarea cu autoritatile relevante", a declarat miercuri un purtator de cuvant al Comisiei Europene. "Uniunea Europeana si Turcia au reiterat in mod repetat faptul ca vor milita pentru independenta, suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala a Irakului", a mai adaugat purtatorul de cuvant.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.