Antioxidantul butil-hidroxi-anisol ajuta grasimile sa nu rancezeasca. De aceea, il gasim in foarte multe produse, desi cercetatorii se chinuiesc sa il interzica, pentru ca este considerat a fi cancerigen.


Butil-hidroxi-anisolul (BHA
Antioxidantul butil-hidroxi-anisol ajuta grasimile sa nu rancezeasca. De aceea, il gasim in foarte multe produse, desi cercetatorii se chinuiesc sa il interzica, pentru ca este considerat a fi cancerigen.


Butil-hidroxi-anisolul (BHA), E 320, este un aditiv alimentar sintetic, folosit ca si antioxidant mai ales in grasimi si produse foarte grase, pentru a preveni rancezirea. Aceasta substanta chimica este derivata din titei si are formula chimica C11H16O2. Este folosit in industria alimentara din 1947.


In industria alimentara, E 320 este utilizat in producerea de uleiuri comestibile, a gumei de mestecat, a margarinei, a arahidelor, a produselor din carne, a produselor de patiserie, a produselor instant din cartofi si chiar si a berii. Este folosit, de asemenea, si in industria cosmetica si cea farmaceutica.


UTILIZÃ…RI. Butil-hidroxi-anisolul in combinatie cu concentratii mari de vitamina C poate produce radicali liberi, care pot produce leziuni la nivelul componentelor celulare , inclusiv AND-ului. Din cauza numeroaselor reactii alergice pe care le produce, butil-hidroxi-anisolul a fost interzis in alimentatia sugarilor. Mai mult s-a constatat ca se poate declansa sindromul deficientei de concentrare si de hiperactivitate la copii care consuma in exces alimente ce contin E 320.


In urma analizelor de laborator facute pe animale, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca butil-hidroxi-anisolul poate declansa diverse tipuri de cancer.  Din aceste motive, in Japonia este interzis din 1958, iar specialistii unui mare lant de restaurante fast-food au oprit folosirea lui E 320 in produsele lor inca din 1986. Expertii britanici fac o serie de presiuni asupra autoritatilor pentru limitarea utilizarii butilhidroxianisolului in industria alimentara. Oricum, doza zilnica admisa a fost stabilita de JEFCA (Comisia pentru aditivi alimentari din cadrul Organizatiei Mondiale pentru Hrana si Agricultura) la 0-0,5 mg kg/corp.    


TestePentru a determina efectele butil-hidroxi-anisolului s-au efectuat teste pe soareci, iepuri, caini, maimute, dar si pe oameni. In urma testelor a iesit la iveala ca soarecii, iepurii, cainii si oamenii au metabolizat repede substanta si au eliminat-o. In ultima perioada numarul studiilor realizate pentru E 320 a fost limitat, pentru ca lumea stiintifica a cazut de acord cu privire la toxicitatea lui. In Uniunea Europeana se incearca interzicerea lui, mai ales ca este unul dintre aditivii alimentari, care creste nivelul colesterolului negativ, determinand aparitia afectiunilor cardiovasculare si a celor hepatice. Aceeasi soarta o va avea si "fratele" butil-hidroxi-anisolului, butil-hidroxi-oluenul, care este considerat a fi la fel de periculos.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.