Daca Edison ar fi incercat sa ne puna sa platim becul la ora de lumina primita, astazi compania lui ar fi fost cea mai mare din lume. Daca Ford ar fi facut o masina pe care s-o platesti la kilometru, astazi cumpara toata Romania, nu doar fabrica de l
Daca Edison ar fi incercat sa ne puna sa platim becul la ora de lumina primita, astazi compania lui ar fi fost cea mai mare din lume. Daca Ford ar fi facut o masina pe care s-o platesti la kilometru, astazi cumpara toata Romania, nu doar fabrica de la Craiova. Daca Bayer vindea aspirinele la procent din banii pe care ii castigi cand esti sanatos, probabil ca azi firma s-ar fi numit Bayer-Pfizer-Roche si asa mai departe: ii cumpara pe toti ceilalti.

Insa nici unul dintre comerciantii astia n-a avut asa o idee desteapta. Becul se vinde cu pret fix, care nu-si ia comision din fotonii pe care ti-i aduce in casa. Masina costa atat cat e in oferta, e treaba ta cat mergi cu ea si unde. Aspirina e doi lei, si daca maine semnezi un contract de un milion de dolari dupa ce tocmai te-ai facut bine de raceala, nu datorezi la fabrica de medicamente nici un cent din el.

Ei bine, spune Steve Jobs, patronul de la Apple, toti astia sunt niste prosti. Vand o marfa care se ieftineste mereu, la un pret care n-are nici o legatura cu cat vrea omul sa plateasca, ci mai degraba cu cat costa plus o margine de profit meschina. Ce naiba sunt asa de fraieri?De la constatarea asta si pana la un produs care sa te incaseze doar pentru ca-l ai, drumul trece prin branding, paiete si multa atitudine. A durat ceva si-a iesit pe piata, cu numele Iphone. Ati auzit de el, copilul vrea unul, seful se pregateste sa-si cumpere, si Iantu si-a adus unul din State acum doua saptamani (mi-a zis mie, garantez pentru stirea asta!).Ce nu stiti (treceti peste paragraful asta daca sunteti bine informat) e ca Apple nu vinde doar telefonul, ci si un contract de abonament exclusiv cu un operator, iar operatorul ala care e asa de norocos de poate vinde Iphone varsa o parte din vanzari inapoi la Apple. Am zis vanzari, adica din incasari, nu din profit. Profitul e optional, partea lui Apple e obligatorie. Cum spuneam, e ca si cum ai plati 2 lei pe bec si inca 20 de bani pe ora de lumina.

Chestia asta ca procedura de business e perfect legala in America. Numai ca exista o buturuga mica perfect capabila sa rastoarne carul mare al unei afaceri oneroase (daca esti socialist) sau perfect legitime (pentru liberali). Buturuga e legislatia franceza. Ea zice simplu: nu poti sa conditionezi o vanzare de alta - trebuie sa scoti produsul si in versiunea fara catusea€¦

Ei bine, am o veste mare: ce-ar fi daca in legea romana ar fi o prevedere similara? Si cine-ar vota asa ceva, intr-o epoca in care toata lumea se bate cu caramida pensiilor si-a ajutoarelor de incalzire in piept?

Stiu cine. Partidul pe care l-as vota eu. Sa-i zicem Partidul Generatiilor pentru care Conteaza Altceva. Suntem prea putini?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.