Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca intreaga lume este acum mai aproape decat oricand de o pandemie de gripa.
Pentru a informa omenirea asupra riscului aparitiei unei pandemii de gripa si asupra masurilor de prevenire ce treb
Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca intreaga lume este acum mai aproape decat oricand de o pandemie de gripa.
Pentru a informa omenirea asupra riscului aparitiei unei pandemii de gripa si asupra masurilor de prevenire ce trebuie luate, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit o scala de alerta cu sase trepte.
Fiecare faza de alerta recomanda o serie de activitati ce trebuie desfasurate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, comunitatea internationala, guverne si reprezentantii industriei, pentru limitarea impactului bolii.
Schimbarea fazelor de alerta se face in urma analizarii mai multor factori care includ evolutia epidemiologica a bolii si caracteristicile virusului in circulatie. In prezent, un nou subtip de virus gripal este in circulatie, provocand imbolnaviri, virus care momentan nu se raspandeste cu rapiditate. In aceste conditii, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit faza de alerta 3.
Gripa aviara este data de virusul gripal aviar H5N1, responsabil de epidemia in randul pasarilor, ca si de imbolnavirea a peste 150 de persoane din Asia de Sud-Est care au intrat in contact direct cu pasarile bolnave.
Daca un virus gripal aviar si un virus gripal uman co-infecteaza un om, cele doua tulpini pot suferi o mutatie care duce la aparitia unui nou virus, usor transmisibil de la om la om.
Ultima pandemie de gripa umana a avut loc in anul 1968 si a fost ultima dintre cele trei pandemii din secolul al XX-lea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.