Medicamentele nu sunt produse pentru consumul curent. Motiv pentru care trebuie respectat modul lor de folosire. Ceea ce este valabil la ni­­vel farmacistilor. Dar al pa­cien­tilor? Pentru a raspunde la
Medicamentele nu sunt produse pentru consumul curent. Motiv pentru care trebuie respectat modul lor de folosire. Ceea ce este valabil la ni­­vel farmacistilor. Dar al pa­cien­tilor? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Colectivul na­tional al grupurilor farmaceutice din Franta, format din peste 8.500 de farmacisti, a lansat o campanie de informare a publicului privind ibuprofenul. Unii pacienti, in special din categoria adeptilor auto­me­dicatiei, sunt convinsi ca stiu foarte bine ce contin me­dicamentele pe care le iau in mod curent, spune Pascal Louis, prese­din­tele grupului. Exista insa ten­dinta de a ignora prospectele, mai ales in cazul me­dicamentelor folosite frecvent.  EFECTE. Un exemplu: ibuprofenul, analgezic administrat in du­rerea usoara si moderata, reumatism degenerativ si inflamator, su­fe­rinte disco-vertebrale, reumatism ex­tra­articular. Acest medicament face parte din categoria antiinfla­ma­toarelor nesteroidiene, asema­na­tor cu aspirina, si este asociat cu o serie de efecte adverese cum ar fi: greata, voma, epigastralgii, diaree, eruptii, prurit, cefalee, ameteli, an­xietate. Dar foarte putini pacienti mai tin seama de aceste efecte. Actiunea vizeaza informarea pa­cien­tilor, un rol important avandu-l farmacistul. Astfel, pacientul ar trebui sa aiba la dispozitie o lista cu toate medicamentele care contin ibuprofen si care s-ar putea gasi in dulapiorul lui de acasa. Misiunea farmacistului in actul medical este foarte importanta si pornind de la acest aspect esential in circuitul - medic - pacient - medicament - se preconizeaza o operatie identica in cazul paracetamolului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.