DNA trebuie sa refaca urmarirea penala in dosarul Zambaccian, al sotilor Nastase, dupa decizia de joi a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Instanta a hotarit retrimiterea dosarului la DNA, pentru ca procurorii anticoruptie sa refaca atit urmarirea penala, cit si trimiterea dosarului in judecata, conform deciziei din 5 iulie a Curtii Constitutionale Romane (CCR). Decizia CCR, data ca urmare a judecarii exceptiei ridicate de Nastase in procesul Zambaccian, obliga procurorii sa respecte si in cazul fostilor ministri procedurile penale stabilite pentru cei in functie, adica impune obtinerea de la Cotroceni a unui aviz favorabil inainte de inceperea urmaririi penale a fostului ministru. Aceasta inseamna ca DNA trebuie sa trimita Comisiei speciale de la Cotroceni solicitarea de incepere a urmaririi penale a lui Nastase. Pina la publicarea motivarii, sentinta de joi a Inaltei Curti ramine una curioasa, intrucit deciziile CCR au putere doar pentru viitor, iar Nastase a ridicat exceptia de constitutionalitate dupa ce cercetarea sa fusese incheiata prin rechizitoriu, iar instanta fusese deja sesizata cu judecarea cauzei. Sentinta ICCJ aplica astfel, retroactiv, decizia CCR.

Daca avizul comisiei de la Cotroceni va fi pozitiv, Gheorghe Diaconescu, avocatul sotilor Nastase, sustine ca urmeaza un al doilea filtru de imunitate, respectiv avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Nastase. Potrivit ordonantei prin care Chiuariu a modificat Legea responsabilitatii ministeriale, „daca membrul Guvernului pentru care presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este deputat sau senator, ministrul Justitiei va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale". Daca aceste doua avize vor fi in favoarea urmaririi penale, procurorii il vor chema pe Nastase la DNA ca sa-l puna din nou sub invinuire pentru luare de mita si apoi sa-l trimita in judecata, spune Diaconescu.

Potrivit unui judecator al ICCJ, nici una dintre probele de la dosar nu se pierde, iar ceilalti trei - Dana Nastase, Irina Jianu (fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii) si Cristian Vasile (administrator al firmei Eurografica) - isi pastreaza statutul de inculpati. Instanta a mai decis ridicarea masurilor de sechestru stabilite in dosar, inclusiv asupra conturilor bancare detinute de Adrian si Dana Nastase la BRD-Groupe Société Générale, HVB Bank si BCR. Potrivit lui Dumitru Buneci, avocatul Irinei Jianu, abia dupa motivare se va afla „daca vor fi refacute toate actele de la dosar".

Toate aceste demersuri vor face ca dosarul Zambaccian sa se intoarca in instanta peste mai multe luni, tinind cont atit de blocarea activitatii Comisiei speciale de la Cotroceni, de refacerea urmarii penale, cit si de complicatele proceduri ale obtinerii avizului din Camera Deputatilor. Chiar daca avizul va fi favorabil, el va mai bloca o vreme reluarea procesului, dupa cele sapte luni de suspendare care s-au scurs din martie, anul acesta, cind Nastase a ridicat exceptia de neconstitutionalitate. Nu este exclusa, teoretic, nici varianta in care Camera nu isi va da avizul pentru urmarire penala, mai ales ca exista precedentul cind colegii de Parlament ai lui Nastase au refuzat cererea DNA de a perchezitiona apartamentul acestuia din Zambaccian. Procurorii sustin, de cealalta parte, ca nu este nevoie decit de avizul Cotrocenilor. DNA si-a anuntat deja recursul, urmind ca acesta sa fie judecat de Completul de noua judecatori al ICCJ.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata, in noiembrie anul trecut, pentru ca ar fi luat drept mita bani si bunuri totalizind aproximativ 1,3 milioane de euro, in ceea ce presa a numit dosarul Zambaccian.