Muzeul Imigratiei recent deschis la Paris pune paie pe focul disputei referitoare la politica pe care regimul Sarkozy o construieste in jurul acestei probleme.Muzeul Imigratiei imparte subsolul cu un acvariu In conditile in care guvernul Sarkozy intentioneaza sa introduca testarea ADN-ului pentru aspirantii la statutul de imigrant in Franta, deschiderea Centrului National de Istoria Imigratiei la Paris nu poate decit sa para o contradictie. Ca si cind opinia publica nu era destul de inflamata de implicatiile acestui proiect de „eugeněe" nationala, politia franceza a ordonat in aceste zile expulzarea a 25.000 de imigranti fara acte-n regula pina la sfirsitul anului. In acelasi timp, intr-un cartier estic al Parisului, s-a inaugurat saptamina trecuta acest muzeu dedicat rolului pe care il au si l-au avut imigrantii in formula actuala a culturii franceze, ce-i drept, acesta fiind un proiect initiat de Jacques Chirac. Din moment de toate aceste neconcordante aveau toate datele sa faca din deschiderea muzeului un teren minat pentru cei care protesteaza fata de introducerea testelor de ADN si a crearii ministerului imigrantilor si identitatii nationale, administratia Centrului a hotarit ca inaugurarea sa fie un eveniment discret.

Atit de discret, incit nu au participat nici presedintele Sarkozy - el insusi fiul unui imigrant - si nici ministrul Imigrarii. Absenta lui Sarkozy nu a trecut si nici nu ar fi putut trece neobservata. „Este un semnal surprinzator, chiar putin socant. Este vorba de un muzeu care priveste 20-25% din populatia Frantei, care sint fie imigranti, fie provin din familii de imigranti", a decalarat pentru Reuters istoricul Patrick Weil.

Una dintre multele cirese de pe tortul acestui scandal este chiar cladirea in care a fost deschis acest centru, care, in anii ’30, functiona ca Muzeu al Artelor Africane si Oceanice, fiind asociata cu un tribut adus colonialismului. Lucru sustinut si de una dintre frescele de pe fatada, care infatiseaza citiva muncitori din coloniile franceze aflati in slujba Imperiului. Daca in Franta acestui moment imigrantii sint considerati una dintre cele mai grave si delicate probleme, versiunea povestii expuse la noul muzeu spune mai degraba partea frumoasa a istoriei. Vrind sa arate ca „Franta are o istorie unica in Europa", ca „Franta inseamna Statele Unite ale Europei", dupa cum a declarat presedintele Centrului pentru Reuters, exponatele incearca sa reconstruiasca acest indelungat trecut de multiculturalitate. Marie Curie, fotbalistul Zinedine Zidane sau Chopin sint citeva dintre numele celebre invocate pentru a sustine aceasta cauza.

De asemenea, beneficiile imigratiei sint demonstrate printr-o multime de harti, fotografii, inregistrari video si marturii, care documenteaza schimburile din acest melting pot.

Cum, deocamdata, politicile guvernului Sarkozy in ceea ce priveste imigratia se opun evident variantei muzeificate a imigratiei, reactiile s-au facut imediat simtite. Asa se face ca in urmatorii ani, dupa cum informeaza „New York Times", la Marsilia si Perpignan urmeaza sa se deschida alte doua centre similare, destinate, in primul rind, musulmanilor care au luptat alaturi de francezi in Razboiul din Algeria. Citeva imagini din expozitia retrospectiva a fotografului David Lachapelle, pe www.cotidianul.ro/select